S kým sa zabudol Peter Lipa?

„Ak sa s niekým zabudnete jedenkrát, môže sa to stať. Je to jednorazovka, náhoda. Ale ak si to s niekým zopakujete, musí tam byť niečo hlbšie,“ žartuje skladateľ, textár, basgitarista a líder projektu Story Marian Zima na margo novej skladby Anjel strážnik, ktorú podobne ako známu pesničku Bojím sa nočných zvonení naspieval Peter Lipa.

21.06.2022 11:00
debata
Video
Známy džezmen v novej piesni Anjel Strážnik.

Známy džezmen Peter Lipa hovorí: „Marian ma trochu vrátil ku koreňom a to ma upútalo už pri „Zvoneniach“. V prípade „Anjela“ ma od prvého prečítania presvedčil text. Tá priamočiarosť patrí k mojim obľúbeným vyjadrovacím prostriedkom. A hudobné spracovanie len potvrdzuje moje celoživotné smerovanie. Blues je pre mňa nielen okúzľujúce slovo, ale najmä ten najdôležitejší základ môjho hudobného cítenia. Vždy som sa ho snažil transformovať a priznávať ho v mojich pesničkách.“

Peter Lipa a Marian Zima. Foto: archív Mariana Zimu
peter lipa marian zima Peter Lipa a Marian Zima.

V roku 2017 skladba Bojím sa nočných zvonení odštartovala cyklus, ktorý o štyri roky vyvrcholil celým albumom Story, ktorý hudobní publicisti zaradili medzi najpozoruhodnejšie albumy roka. Latka bola nastavená vysoko, ale zdá sa, že nový singel má potenciál na „Zvonenia“ úspešne nadviazať. Na samozrejmosti Lipovho prejavu cítiť, že o hudobnú stránku sa spoločne postarali obaja hlavní protagonisti. O zvukovú podobu i klávesové party sa vo svojom štúdiu Garage vo Viničnom postaral Peter Preložník.

Foto 01 Peter Lipa Čítajte aj V projekte Story hosťovali Kňažko aj Lipa

Napriek účasti Zimu, Lipu a Preložníka je však nová skladba vo viacerých bodoch odlišná. Na slide gitare tento raz kúzli René Lacko a na bicích sa predstavuje Vladislav Leškovský, obaja rešpektovaní muzikanti a osvedčení Zimovi spolupracovníci, ktorí sa spolu s ním výraznou mierou podpísali aj na minuloročnom albume Story Potlesk v stoji. Album žne priaznivý kritický ohlas v Čechách i na Slovensku.

Peter Lipa Čítajte aj Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Skladbu sprevádza poetický videoklip, ktorý kombinuje animované prvky s reálnymi postavami muzikantov. Postarali sa oň výtvarníci Matyas Brych a Andrej Verešvársky, ktorí už v projekte Story vytvorili klip k skladbe Kontinuum. „Story, to nie sú len muzikanti, ale aj režiséri, strihači či fotografi. Vždy nám veľmi záleží na aj vizuálnej stránke skladby, je to ďalší a veľmi dôležitý rozmer nášho vyjadrenia. Je symbolické, že práve s Petrom Lipom sme, dúfam, znovu na prahu niečoho nového. Mám z toho veľkú radosť,“ uzatvára Zima. Aj keď to nie je dnes tradíciou, tvorcovia dúfajú, že tento klip neskončí len na obrazovkách smartfónov, zaslúži si viac.

Marian Zima Čítajte aj Lipa, Hammel, Kňažko, Homolová a dobrá muzika. Aký je príbeh albumu Story?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa