Tretina mladých nepozná skupinu Beatles

Veľké hity 60. či 70. rokov mladej generácii veľa nehovoria. Takmer tretina z nich nepozná ani legendárnu skupinu Beatles a piesne známe ako "oldies" ju už nezaujímajú. Vyplýva to z nedávneho prieskumu pre britskú spoločnosť Roberts, ktorá vyrába rádiá.

21.06.2022 13:00
Britain The Beatles Foto:
Zľava: Kapela The Beatles - Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr a John Lennon na archívnej snímke.
debata (1)

Ako informovali britské médiá, medzi respondentmi boli zástupcovia rôznych demografických skupín – tzv. baby boomers (ľudia vo veku 55 až 73 rokov), generácia X (vo veku 43 až 54 rokov), generácia Y, prezývaná aj mileniáli (vo veku 24 až 42 rokov) a generácia Z, kam patria osoby narodené od polovice 90. rokov až do roku 2010. V prieskume sa zisťovalo, ako poznajú rôznych umelcov, aká hudba sa im páči, prípadne, či sa nejako vyvíjal ich vkus.

Najväčšie prekvapenie zaznamenali u generácie Z. Polovica jej oslovených účastníkov napríklad nepoznala zosnulého britského speváka Davida Bowieho, dvom z troch nehovorila nič slávna skupina U2 a Beatles, ktorí sú najslávnejšou kapelou všetkých čias, nepoznala takmer tretina opýtaných.

The Beatles

Pozrite si fotky slávnej kapely

Fotogaléria
Beatles: John Lennon, George Harrison, "Let It...
+17Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia...

Napriek tomu však Beatles aj pre generáciu Z zostávajú najznámejšími interpretmi starej éry. Poznalo ich totiž takmer 69 percent oslovených. Za nimi sa umiestnili Elvis Presley a Whitney Houstonová (67,2 %), Queen (66,8 %), Madonna (62 %), Paul McCartney (57,7 %), Pink Floyd (51,7 %), Blondie (46,5 %), Beach Boys (42,2 %), Phil Collins (42,2 %) a Bee Gees (41,8 %)

Štúdia tiež odhalila, že viac ako tretina príslušníkov generácie Z by nepočúvala piesne, ktoré vznikli ešte pred ich narodením. To znamená, že ich vôbec nezaujímajú skladby vydané pred rokom 2010, respektíve pred rokom 1995.

The Beatles - Help!

„Keď sme sa ľudí pýtali, či pokladajú starú hudbu alebo umelcov za nudných, najviac s tým súhlasila práve generácia Z, kde tak odpovedalo takmer 34 percent opýtaných,“ uviedli autori prieskumu.

Staršia hudba pritom nudí viac mužov (21 percent) ako ženy (11 percent). Na druhej strane sa ukázalo, že staršie generácie zase majú problém prísť na chuť modernej hudbe. Týkalo sa to najmä mileniálov a generácie X.

Podľa toho, ako rýchlo strácajú fanúšikov hudobníci „zlatej éry“, sa tvorcovia štúdie domnievajú, že kapely ako Beach Boys alebo Supremes nebudú už o tri generácie poznať žiadni mladí ľudia, kým Beatles alebo Elvis Presley budú mať i medzi nimi stále svojich priaznivcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #The Beatles #generácia Z