Omega hostí Collegium Musicum na jubilejnom koncerte v Dunajskej Strede

Futbalový štadión DAC Dunajská Streda bude už v piatok 29. júna svedkom výnimočného výpravného koncertu k 50. výročiu vzniku legendárnej maďarskej skupiny Omega. Pätica muzikantov, ktorá si vyslúžila aj pomenovanie Rolling Stones východu, si na svoj výročný koncert pozvala o niekoľko rokov mladšiu slovenskú legendu Collegium Musicum s Mariánom Vargom.

28.06.2012 15:00
debata (1)

Rocková legenda Omega je najúspešnejšou maďarskou skupinou všetkých čias. Založili ju v septembri 1962 László Benkő (klávesové nástroje) a János Kóbor (spev a rytmická gitara). Do pätice muzikantov patria György Molnár (gitary), Tamás Mihály (basová gitara) a Ferenc Debreceni (bicie nástroje). Začínali s cover verziami angloamerických rockových skladieb, zostava skupiny sa hlavne na začiatku často menila. Medzi jej členov patril aj hráč na klávesové nástroje Gábor Presser, ktorý začal pre skupinu skladať pôvodné piesne. Neskôr Presser zo skupiny odišiel, aby spolu s hráčom na bicie Józsefom Lauxom založil ďalšiu úspešnú maďarskú rockovú skupinu Locomotiv GT. Po príchode bubeníka Ferenca Debreceniho zo skupiny Neoton Família vznikla zostava, ktorá prezentovala skupinu v nasledujúcich viac ako 30 rokoch.

V rokoch 1972 až 1987 vydala skupina 10 albumov, z ktorých väčšina vyšla v maďarskej aj anglickej verzii. Ich najobľúbenejším je album Gammapolis (1979), z ktorého sa predalo viac ako 650.000 výliskov. Gammapolis sa stal aj najpredávanejším albumom v Maďarsku vôbec. Omega mala výrazný úspech aj mimo Maďarska. V 60. a 70. rokoch bola populárna aj v bývalom Československu, Poľsku, Juhoslávii, koncertovala i v Anglicku a Nemecku, coververziu ich skladby Dievča s perlami vo vlasoch (maďarsky Gyöngyhajú lány) nahrala na svoj koncertný album v roku 1995 aj skupina Scorpions pod názvom White Dove a patrí dodnes medzi najväčšie hity tejto nemeckej kapely.

Po niekoľkých neaktívnych rokoch sa skupina znovu zišla v roku 1994. V tom roku absolvovali aj mimoriadne úspešný koncert v Budapešti, na ktorý prišlo viac ako 70.000 fanúšikov. Začali opäť koncertovať a v roku 1995 vydali album s názvom Trans And Dance. V ich najnovšej diskografii sú štúdiové albumy Omega XVI: Égi jel (2006) a Omega Rhapsody (2010). K 50. výročiu skupiny vydali koncertnú dvojkompiláciu Omega Greatest Performances 50 Years.

1 debata chyba