Viva musica! láka na koncerty o klíme aj pilotke. Príde Laurie Anderson, žena Lou Reeda, breakdancer Orlinski aj Mari Samuelsen

Už dnes sa začína 18. ročník bratislavského hudobného festivalu Viva musica! Jeho riaditeľka Jana Kubandová približuje výnimočných hostí z vyše 10 krajín. Zlatým klincom programu bude účasť manželky Lou Reeda, americkej umelkyne Laurie Anderson, ktorá predstaví program o pilotke Amelii Earhartovej.

22.06.2022 13:30
Laurie Anderson Foto:
Laurie Anderson.
debata

Posledné dva ročníky účinkovali na Vive pre pandémiu slovenskí hostia. Tento rok už opäť privítate niekoľko renomovaných zahraničných umelcov, tešíte sa?

Určite sa tešíme, hoci aj dva covidové ročníky zamerané na skvelú domácu scénu boli pre nás výnimočné. Snažíme sa tvoriť program festivalu tak, aby s v ňom každý našiel to svoje. Zároveň sa po dvoch rokoch vraciame k nášmu pôvodnému formátu a koncertovať budeme počas celého leta, festival uzavrie koncert umelkyne Laurie Anderson 11. septembra. Viacerí umelci budú mať u nás na festivale svoju slovenskú koncertnú premiéru.

Riaditeľka festivalu Viva Musica! Janka Kubandová. Foto: Peter Frolo
Janka Kubandová riaditeľka Viva Musica Riaditeľka festivalu Viva Musica! Janka Kubandová.

Kto teda dnes večer otvorí festival?

Poľský kontratenorista Jakub Józef Orliński, ktorý je aj vášnivým breakdancerom. Vystúpi vo Veľkom evanjelickom kostole so špičkovým súborom pre starú hudbu Il Pomo d'Oro, ktorý sme už na Vive mali tú česť hostiť. Súbor má medzinárodné zloženie a je v ňom aj slovenský kontrabasista Ján Prievozník. Na programe budú barokové árie o láske a jej rôznych podobách – Facce d'amore.

Jakub Józef Orliński Foto: Kamil Pionkowski
Jakub Jozef Orlinski Jakub Józef Orliński
Jakub Józef Orliński Čítajte viac Šampión v breakdance Jakub Jozef Orlinski zaspieva v Bratislave o láske v baroku

Aj tento rok sú v programe dva koncerty, ktoré si ľudia môžu pozrieť zadarmo. Prvého júla sa do Bratislavy má vrátiť skvelá huslistka Mari Samuelsen, čo zahrá?

Mari sa v Sade Janka Kráľa predstaví ako sólistka v rámci diela Four Seasons (composed by climate data). Bude to úprava Vivaldiho Štyroch ročných období, považovaných za asi najznámejšie zobrazenie prírody v dejinách hudby. Projekt vznikol z iniciatívy členov prestížneho orchestra NDR Elbphilharmonie v Hamburgu – chceli pomocou hudby reflektovať klimatické zmeny. Prizvali si s k spolupráci tím vedcov i softvérových inžinierov, ktorí zozbierané klimatické dáta za 300 rokov, čo uplynuli od vzniku Vivaldiho Štyroch ročných období pomocou zložitého algoritmu preniesli do pôvodnej Vivaldiho partitúry. Vďaka technológiám sa klimatické zmeny stali počuteľnými: takže Štyri ročné obdobia zaznejú na festivale trochu inak ako sme zvyknutí. Dielo uvedieme v spolupráci so Slovenskou filharmóniou, čo je pre nás veľká česť.

Mari Samuelsen Čítajte viac Mari Samuelsen: Zahrám vám Vivaldiho, to bude rockenrol!

A druhým bezplatným koncertom by malo byť 6. júla vystúpenie Bratislavského chlapčenského zboru, však?

Budeme pokračovať veľkou narodeninovou oslavou na námestí Eurovea pri Dunaji, pretože toto svetové slovenské teleso oslavuje 40. narodeniny a pripravilo krásny program. Pozvalo si aj výnimočných hostí, sopranistku Miriam Garajovú a barytonistu Csabu Kotlára, ktorý pôsobí najmä v Česku, no jeho hudobné začiatky sa spájajú práve s týmto zborom.

Čo sa skrýva pod názvom Pianographique, ktorý je na programe 14. júla?

Pianographique spája umenie s novými technológiami. Bude to vizuálne stvárnenie hudby, ktorá vzniká v reálnom čase na základe interakcie hudby, klaviristov a počítačového systému. Japonka Maki Namekawa a Američan Dennis Russel Davies budú hrať na dvoch klavírnych krídlach a za nimi na pódiu v Slovenskom rozhlase bude umiestnené veľké plátno, na ktorom budú v reálnom čase vytvárané abstraktné obrazy v spolupráci s rakúskym vizuálnym umelcom Cori O'Lanom. Klaviristi zahrajú diela amerických minimalistov Philipa Glassa či Steva Reicha.

Posledným júlovým koncertom bude recitál Adriany Kučerovej a Mariana Lapšanského, na čo sa môžeme tešiť?

Tento koncert nadväzuje na piesňové večery, tzv. liederabendy, ktoré sme na festivale realizovali v minulosti. Zaujímavosťou je, že Adriana Kučerová a Marian Lapšanský predtým spolu nikdy nespolupracovali, takže pôjde o ich premiérovú spoluprácu. Koncert sa bude konať vo Veľkom evanjelickom kostole, v priestore s vynikajúcou akustikou a bude znieť hudba Eugena Suchoňa, Antonína Dvořáka či Claudea Debussyho a Leonarda Bernsteina.

Ďalšou vystupujúcou bude 11. augusta Nikol Bóková, predstavíte ju?

Nikol Bóková je jedným z najvýraznejších hudobných objavov za posledný čas. Poznala som jej prvé albumy Inner Place a Unravel a potom som ju vlani počula v Brne naživo. Nikol je klasickou klaviristkou a zároveň jednou z najtalentova­nejších autoriek na súčasnej džezovej scéne. Vo svojej tvorbe tieto dva svety veľmi originálne prepája. V Bratislave predstaví svoj album Prometheus, na ktorom spolupracovala s hviezdnou zostavou klasických aj džezových hudobníkov. V prvej polovici programu Nikol zahrá klasický polorecitál s virtuóznymi skladbami Francza Liszta, Sergeja Rachmaninova a či Johanna Sebastiana Bacha a v druhej polovici zaznie koncertná premiéra Promethea. Album získal v Česku niekoľko cien, ale doteraz nezaznel naživo. Svetovú koncertnú premiéru bude mať u nás.

Presne o týždeň, 18. augusta nasleduje koncert Joepa Bevinga, o koho ide?

Joep Beving je holandský klavirista a skladateľ, často označovaný za fenomén streamovacích platforiem. S takmer dvomi miliónmi prehratí mesačne len na Spotify patrí zrejme k najpočúvanejším klaviristom súčasnosti. U nás na festivale zahrá skladby zo svojho najnovšieho albumu Hermetism, ktorý je o hľadaní krásy a rovnováhy v živote. Album vznikal počas pandémie a ako sám Beving povedal, bol to jeho vlastný liek na to, čo sa dialo vo svete a v spoločnosti. Je to veľmi intímna, tichá a pokojná hudba, preto je tento koncert ideálny pre všetkých, ktorí sa chcú aspoň na chvíľu zastaviť, stíšiť a spomaliť v dnešnej hektickej dobe.

A na záver je tu megahviezda – Američanka Laurie Anderson, manželka Lou Reeda.

Mať Laurie Anderson na festivale je splnený sen. Koncert tejto legendy, jednej z najodvážnejších amerických umelkýň, sme mali potvrdený už v roku 2020, no pre pandémiu sa presunul až na tento rok. Táto dáma je skladateľka, improvizátorka, hudobníčka, performerka, spisovateľka, vizuálna umelkyňa – spolupracovala s Andym Warholom či Andym Kaufmannom, Brianom Enom, Philipom Glassom či Lou Reedom, za ktorého sa neskôr vydala.

V septembri príde s programom Amelia – je o americkej letkyni, ktorá v roku 1928 ako prvá žena preletela Atlantický oceán, no neskôr pri pokuse o prelet celej Zeme zahynula nad oceánom. Doteraz sa presne nevie, čo sa stalo. Laurie Anderson si povyberala pasáže z jej zachovaných palubných denníkov a telegramov manželovi a doplnila to svojimi predstavami o tom, na čo asi môže myslieť žena, ktorá oblieta svet. V tejto skladbe sa Laurie predstaví ako rozprávačka príbehu, bude hrať na husliach, na pódiu ju doplní jej kolega violončelista Rubin Kodheli a orchester Filharmónie Brno pod taktovkou Dennisa Russela Daviesa. Koncert sa odohrá v Slovenskom rozhlase a uzavrie 18. ročník festivalu Viva Musica!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Adriana Kučerová #Laurie Anderson #Bratislavský chlapčenský zbor #Viva Musica! #Mari Samuelsen #Marián Lapšanský #Nikol Bóková