Čo chystá Zuzana Smatanová?

Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová sa pred rokom predstavila aj ako ilustrátorka, jej obrázky sprevádzajú úspešnú knižku Peter Nagy pre deti. Aké sú jej ďalšie plány?

24.06.2022 06:00
debata (1)
Video
Populárna speváčka sa nenudí: koncertuje, bude ilustrovať a klope u nej múza.

Knižka s textami piesní Petra Nagya, ktorú ste ilustrovali, má u čitateľov úspech. Chystáte už nejakú ďalšiu?

S Peťom Nagyom sme sa už dohodli, že budeme pracovať aj na pokračovaní, pretože má v zásobe ešte veľa pekných piesní pre deti. Povzbudil nás aj úspech prvej knižky, z ktorej sa predalo viac ako 14¤000 kusov. Keď sa nám spolupráca osvedčila, na budúci rok začnem znova ilustrovať.

Vašu prvú knižku ocenili ako Najkrajšiu detskú knihu roka. Aj to je pre vás úspech?

Určite je to úspech, hoci tie pesničky žijú niekoľko generácií a nebolo pre mňa veľmi ťažké dať im tvár, z ocenenia sa, samozrejme, teším. Som rada, že knižka čitateľov oslovila natoľko, že za ňu v súťaži kníhkupectva Panta Rhei hlasovali.

smatanova nagy ilustracia Čítajte viac Kreslím, keď som veselá, hovorí Zuzana Smatanová

Toto leto máte však program nabitý koncertmi, od konca júna do konca augusta vystupujete v rôznych mestách. Stihnete v lete ešte niečo iné?

Chcem si nechať aj čas na oddych a ísť dakam na dovolenku, ale na druhej strane my muzikanti sme na leto dlho čakali, keď sme nemohli hrať, preto sa teraz tak tešíme, že sa môžeme opäť stretávať s fanúšikmi. Leto je plné koncertov a možno ešte nejaké pribudnú, ale nemám sa na čo sťažovať: nenudím sa ani sa nudiť nebudem.

Zuzana Smatanová je už nielen speváčka a... Foto: Pravda, Robert Huttner
ikariada, smatanova Zuzana Smatanová je už nielen speváčka a skladateľka, ale aj ilustrátorka.

Zbierate už nápady na nové pesničky alebo rovno na celý album?

Áno, práve po ilustrovaní knižky som si povedala, že sa chcem venovať zas muzike a teraz mám dobré tvorivé obdobie. Múza občas zaklope a príde, a ja to využijem a teším sa, že zase okolo mňa lieta a ja niečo nové píšem.

Známa je vaša pesnička December, ku ktorej je pekný kreslený videoklip – nerozmýšľali ste aj o nejakej letnej?

V tom čase som veľa ilustrovala, a tak som si povedala, že by bol pekný ilustrovaný videoklip, ale možno vymyslím aj niečo špeciálne na leto.

ZUZANA SMATANOVÁ - DECEMBER

Znamená to, že ilustrovanie a skladanie muziky sa vo vás navzájom ovplyvňujú a inšpirujú?

Viete, že nie? Skladanie pesničiek pre mňa znamená ponoriť sa do seba, do vzťahov, do emócií, aj do minulosti – tam sa utiekam, keď potrebujem riešiť svoje vnútro. Ilustrácia je pre mňa ľahkosť bytia – plná fantázie a hravosti, pri nej sa nemusím zamýšľať. Sú to moje dve nádoby, ktoré vôbec nie sú spojené. Keď ilustrujem, tak iba ilustrujem, a keď skladám, robím iba pesničky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Smatanová