Helena Vondráčková oslávila 75 rokov. Pripomeňte si jej piesne a rozhovor pre Pravdu

Stálica českej a československej popmusic má bohatú kariéru, ktorá odštartovala v roku 1964 v súťaži Hľadáme nové talenty. "Skôr než tvrdohlavá som zásadová a stojím si za svojím názorom," povedala v rozhovore pre Pravdu. Pripomeňte si jej piesne.

25.06.2022 00:47
debata
Video
Pozrite si ostatný rozhovor Heleny Vondráčkovej pre Pravdu.
Helena Vondráčková Foto: Lenka Hatašová
helena vondáčková Foto lenka hatasova Helena Vondráčková

Šialene smutná princezná z legendárnej rozprávky, „zlaté dieťa“ 60. rokov, majsterka stepu aj uznávaná popová stálica či nepriateľka bulvárnych médií. Aj to patrí ku kariére Heleny Vondráčkovej. V piatok 24. júna oslávila 75 rokov a deň predtým si naplánovala koncert na Slovensku.

Helena Vondráčková a Václav Neckář: Šíleně smutná princezna

V roku 1964 sa objavila v speváckej súťaži Hľadáme nové talenty, naspievala svoje prvé hity Červená řeka a Pátá a o rok už bola držiteľka Zlatého slávika za rok 1965.

Helena Vondráčková: Červená řeka, 1964

Získala angažmán v pražskom hudobnom divadle Rokoko a na ďalší rok už spolu s Martou Kubišovou vyhrali striebornú Bratislavskú lýru s piesňou Oh, baby, baby.

Marta Kubišová & Helena Vondráčková - Oh, Baby, Baby

V roku 1968 vytvorili aj s Václavom Neckářom popové trio Golden Kids. Mali pred sebou sľubnú kariéru, ktorú však prerušili politické udalosti – vpád spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy a následná okupácia Československa. Marta Kubišová sa v tom čase politicky angažovala na obranu slobody a jej umeleckú dráhu prerušila normalizácia, dostala zákaz činnosti.

Golden Kids: Časy se mění

Helena Vondráčková bola v 70. rokoch najexponovanejšou československou speváčkou, nahrávala albumy aj pre zahraničné hudobné spoločnosti a pravidelne vystupovala na medzinárodných hudobných festivaloch. S piesňou Malovaný džbánku získala v roku 1977 Grand Prix na festivale v poľských Sopotoch. Naspievala tiež hit z pera Karla Svobodu , ktorý znel vo filme Noc na Karlštejně – Lásko má, já stůňu.

Helena Vondráčková -Lásko má, já stůňu
helena vondáčková Foto lenka hatasova Čítajte viac Tvrdohlavá Helena Vondráčková: Aj princezné vychová čas

V 80. rokoch ďalej nahrávala albumy, koncertovala, spolupracovala s Orchestrom Gustáva Broma a Jiřím Kornom, moderovala dokonca svoj televízny program Na výsluní a bodovala v ankete Zlatý slávik na 2. a 3. mieste. O dekádu neskôr ladne naskočila na muzikálovú vlnu, účinkovala v hlavnej ženskej role v muzikáli Bedári.

Helena Vondráčková 75

Pozrite si fotografie popovej legendy

Fotogaléria
Film Šialene smutná princezná z roku 1968 -...
Helena Vondráčková, Marta Kubišová a Václav...
+8Helena Vondráčková počas koncertu "Mám...

V novom tisícročí jej Akadémia českej populárnej hudby udelila titul Speváčka roka, vydala sa na zámku Karlštejn za Martina Michala, s ktorým tvoria pár už dve desaťročia. Vystúpila v Carnegie Hall v New Yorku, v Bratislave účinkovala v muzikáli Cats. Naspievala tiež titulnú pieseň k filmu S tebou mě baví svět – Sladké mámení.

Sladkoé mámení - ukážka z filmu S tebou mé baví svět so Zdenou Studenkovou

Helena Vondráčková počas svojej bohatej kariéry naspievala veľa hitov. Ako povedala v rozhovore pre Pravdu, medzi jej najmilšie piesne patria Červená řeka, ktorá ma s vami všetkými zoznámila. Potom hity 60. rokov ako Chytila jsem na pasece motýlka, Pátá, Přejdi Jordán, Růže kvetou dál, Kam zmizel ten starý song aj piesne z rôznych muzikálov, Dlouhá noc, Sladké mámení.

Helena Vondráčková: Dlouhá noc

Jej ostatný album sa volá Tvrdohlavá, čo komentovala slovami: „Myslím, že skôr než tvrdohlavá som zásadová a stojím si za svojím názorom. Keď som presvedčená, že mám pravdu, dokážem si ju aj presadiť alebo sa o to aspoň pokúsim“.

Dívčí žena
debata chyba
Viac na túto tému: #Helena Vondráčková