Trenčianske letisko čaká nápor. Pohody

Zahrievací večer hudobného festivalu - čo si pod tým človek asi predstaví?

05.07.2012 06:00
Lou Reed Foto:
Na trenčianskom festivale Pohoda vystúpi legendárny americký hudobník Lou Reed.
debata (53)

Možno len niečo menšie, čo ho opatrne vovedie do atmosféry a pomôže mu aklimatizovať sa, aby sa mohol tešiť na hlavný program. Lenže čo keď sa so zahrievacím večerom spája meno Lou Reeda? Rockovej legendy. To sa dá len ťažko tváriť, akoby sa nechumelilo. Treba však zachovať pohodu. Veď ide o Pohodu. Trenčiansky festival sa začína dnes. S Lou Reedom na úvod.

Pohoda však nie je festival jedného mena. Lou je Lou, no medzi účinkujúcimi je jedinečných viac. Niektorí sú už preslávení, iných sa určite oplatí objaviť. Preto sa dobrý pocit z festivalu umocňuje hľadaním, ochotou vstupovať do neistoty, otvorenosťou pre neznáme. To všetko v areáli Pohody, kde návštevník vlastne testuje aj seba samého.

Zopár príkladov

Trenčiansky festival má zvučné meno. Aj preto, že nie je len pre úzku skupinu ľudí. Pohoda je multižánrová a menovať tých, ktorí na nej vystúpia, sa dá len cez slovo napríklad. Takže je tu Orbital. Zástupca britskej elektronickej scény a projekt, ktorý funguje už od roku 1989, no najnovší album Wonky mu vyšiel po dlhšej odmlke. Alebo indie-popová skupina Elbow, ktorá so svojím štvrtým CD The Seldom Seen Kid (2008) získala Mercury Prize za najlepší britský album roka. Nemalú základňu fanúšikov majú kapely Kasabian, The Kooks či The Horrors a za pozornosť určite stojí aj projekt Bat for Lashes.

Čo takto soul? Na trenčianskom letisku ho vo svojej interpretácii nechá zaznieť/vyznieť americký hudobník Aloe Blacc. Napríklad. A tí, ktorí si vybavia nejakú chytľavú melódiu z populárneho francúzskeho filmu Amélia z Montmartru, uvidia na Pohode jej autora Yanna Tiersena. Zistia pritom, že tento multiinštrumen­talista má v zálohe viac ako len soundtrack, ktorý sa výborne predával. No a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu so speváckym zborom Lúčnica, ku ktorým sa pridá i detský zbor Pressburg Singers, predvedú v sobotu Liverpoolske oratórium – dielo, ktoré skomponoval Paul McCartney.

Spomienkové prepojenia

Samozrejme, na Pohode netreba hľadať slovenských muzikantov iba v symfonickom orchestri. A s festivalom sa nespája iba pestrosť v rámci hudobných žánrov, ale aj umeleckých druhov. To je zase len napríklad, pretože na trenčianskom letisku sa navyše uskutoční množstvo diskusií na rôzne témy. Bažant kinematograf premietne zopár filmov, v ktorých hrá hudba dôležitú úlohu (Rolling Stones – Shine a Light, DonT Stop, Zvonky šťastia), no uvedie i dokumenty Pavla Barabáša, animovaný Posledný autobus či Kubalov seriál Puf a Muf. V pohyblivých obrazoch sa bude zároveň spomínať na Bety Majerníkovú zo skupiny Noisecut a na Václava Havla.

S Havlom sa vlastne spája aj štvrtkové vystúpenie Lou Reeda, ktorý bol jeho obdivovateľom. A pred Reedovým koncertom zahrá kapela The Plastic People of the Universe. ,,Večer na hlavnom pódiu bude venovaný Václavovi Havlovi. S Reedom boli priatelia, medzi Plastikmi bol niečo ako nehrajúci člen. Aj vďaka ľuďom ako Václav Havel môžu existovať slobodné festivaly, ako je ten náš, sloboda nie je samozrejmosťou," citovala tlačová správa riaditeľa festivalu Michala Kaščáka. Hudobníkom, ktorých menoval, bude patriť úvodný večer, pričom celé podujatie uzavrie v nedeľu ráno tradičné Vítanie slnka a ekumenická bohoslužba.

53 debata chyba