Prvá kompletná databáza gregoriánskych chorálov má 6752 hodín hudby

Talianske neziskové vydavateľstvo Odradek Records dokončilo obrí projekt, počas ktorého v uplynulých troch rokoch nechalo naspievať a zaznamenať všetky známe gregoriánske chorály. Úctyhodných 6752 hodín hudby prístupných na internete by sa vošlo na zhruba 7000 kompaktných diskov.

13.07.2022 14:00
kláštor, mníška Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vďaka projektu, ktorý je pomenovaný podľa neumov, grafických značiek starej hudobnej notácie, vznikol komplet zhruba 10-tisíc spevov, z ktorých 600 bolo pravdepodobne nahraných po prvýkrát. Za projektom stojí americký klavirista a muzikológ John Anderson, ktorý vydavateľstvo Odradek Records založil v roku 2012 ako platformu pre klasickú hudbu, jazz a world music.

K naspievaniu chorálov bolo prizvaných 45 benediktínskych mníšok z opátstva Notre-Dame-de-Fidélité de Jouques na juhu Francúzska. V ich kostole bolo rozmiestnených osem mikrofónov a sestry vo veku 22 až 90 rokov v priebehu cirkevného roku každý deň reprodukovali intonácie chorálov, ktoré pochádzajú prevažne z 8. storočia.

Viac ako tri roky boli každý večer spevy ukladané do pamäťových nosičov. Zvukové súbory čítajú dohromady 34 terabajtov dát a sú kompletne prístupné na internete. Chorál, ktorý sa hodí k aktuálnemu dňu cirkevného roku, sa dá počúvnuť zadarmo. Okrem toho sa užívateľ služby môže začítať do príslušnej partitúry a textu.

Pre prístup ku kompletnej digitálnej knižnici je treba sa zaregistrovať za 8,99 eur mesačne. Dve tretiny zisku sa vracajú mníškam z juhofrancúzskeho kláštora.

Gregoriánske chorály sú jednohlasné latinské spevy bez sprievodu nástrojov, užívané pri obradoch rímskokatolíckej cirkvi. Pomenované sú podľa pápeža Gregora Veľkého (prelom 6. a 7. storočia), ktorý nechal spevy zbierať a triediť.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba