Spevácky zbor Cantica (Z)nova priniesol z waleského LLangollenu bronz

S bronzovým ocenením vo svojej kategórii sa vrátil z Veľkej Británie zo svetovej súťaže zborového spevu trnavský miešaný zbor Cantica (Z)nova. V uplynulom týždni sa predstavil v meste LLangollen vo Walese, kde má hudobný festival svoju 75-ročnú tradíciu a patronát nad ním prevzal Charles, princ z Walesu. TASR o tom informoval dirigent a predseda zboru Gabriel Kalapoš.

13.07.2022 16:00
Cantica (Z)nova Foto:
Cantica (Z)nova.
debata

Trnavský zbor obstál v konkurencii speváckych telies z Indie, Belgicka, Gruzínska, USA, Spojeného kráľovstva – z Anglicka, Walesu, Škótska a Severného Írska, ale aj Nového Zélandu, Kanady, Írska, Ghany či Kosova. Okrem spevokolov festival dáva priestor súťaži jednotlivcov a tiež tanečných súborov. Cantica (Z)nova absolvovala súťažné vystúpenie v dvoch kategóriách, ocenenie získala v kategórii miešaných zborov.

„Porotcovia boli veľmi prísni, adresní, každú skladbu vyhodnotili verejne z pódia z viacerých hľadísk, ocenili nás aj za náročnosť repertoáru,“ uviedol Kalapoš. Súťažné vystúpenie zahŕňalo skladbu Rytmus od Ivana Hrušovského, Bodaj by vás čerti vzali od Eugena Suchoňa a Pater Noster od poľského autora Jozefa Swidera.

Cantica (Z)nova - Sergei Rachmaninoff, Bogoroditse Devo

Z Trnavy do LLangollenu cestovalo štyridsať spevákov. Kmeňových členov zboru Cantica (Z)nova, čo sú starší odchovanci spevokolu trnavských gymnázií Cantica nova, doplnili čerství absolventi práve tohto školského zboru, ktorý Kalapoš takisto vedie.

„Išlo o zohranú skupinu bývalých gymnazistov, ktorí sa s Canticou novou predstavili pred pandémiou v japonskom Tokiu. Do širokého povedomia vošli potom, ako sme kvôli tajfúnu uviazli na letisku na tri dni a tam spevom zabávali cestujúcich. Videá z toho vtedy obleteli doslova celý svet,“ doplnil Kalapoš.

Cantica (Z)nova - Ivan Hrušovský, Rytmus

V LLangollene absolvovali aj ďalšie neformálne vystúpenia a spolu so zbormi z Belgicka a Kalifornie bol zbor pozvaný na účinkovanie na slávnostnej omši v St. Collen's Church, ktorou sa tradične festival uzatvára.

„Veľmi si ceníme, že sme v súťaži obstáli. Za úspech považujem už fakt, že teleso prejde výberovým konaním a dostane pozvánku,“ doplnil Kalapoš. Pod jeho vedením na súťaži bola v rokoch 1995, 2011 a 2015 Cantica nova a v roku 2002 zbor Tirnavia a tretie miesto je zatiaľ najvyšším ocenením pre Trnavčanov. Záznam z vystúpenia na International Musical Eisteddfod je na llangollen.tv v sekcii choral.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #zbor