Album Queen "Greatest Hits" prekonal rekord - predalo sa z neho sedem miliónov

Britská rocková skupina Queen sa zapísala do histórie ako prvá kapela, ktorej sa podarilo predať sedem miliónov kópií samostatného albumu. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC News.

21.07.2022 10:00
Freddie Mercury Foto: ,
Freddie Mercury.
debata

Prvú kolekciu najväčších hitov skupiny Queen s názvom Greatest Hits (1981) vlastní v súčasnosti každá štvrtá domácnosť v Spojenom kráľovstve, uviedla spoločnosť Official Charts.

Tento album, ktorý obsahuje single ako „We Will Rock You“ a „Bohemian Rhapsody“, je už roky stálicou medzi bestsellermi.

Gitarista skupiny Brian May označil najnovší úspech za „radostnú správu“. „To sa ešte žiadnemu albumu v histórii nepodarilo. Ďakujeme, vážime si to,“ uviedol May vo vyhlásení.

„Vďaka britskému publiku a jeho nekonečne skvelému vkusu sa tento album stal najpredávanejším v histórii. Veľmi pekne ďakujeme, sme poctení a pokorní. Vzdávame vám poctu,“ dodal vo vyhlásení bubeník kapely Roger Taylor.

Queen - Bohemian Rhapsody

„Keď bol v roku 1981 vydaný po prvý raz, boli albumy typu greatest hits, ktoré sa týkali celej kariéry, pomerne zriedkavé a boli doménou len tých najväčších interpretov,“ uviedol Martin Talbot, výkonný riaditeľ spoločnosti Official Charts.

Druhý výberový album skupiny Queen – Greatest Hits II – bol vydaný len mesiac pred smrťou jej speváka Freddieho Mercuryho. Hudobník zomrel 24. novembra 1991 vo veku 45 rokov.

Najčastejšie streamovanou skladbou z predmetného albumu je „Bohemian Rhapsody“, ktorá sa môže pochváliť 240 miliónmi streamov iba v samotnom Spojenom kráľovstve.

Na webovej platforme Spotify je skupina Queen v súčasnosti 31. najstreamo­vanejším interpretom na svete – pred ďalšími klasickými interpretmi ako The Beatles, ktorí sú na 44. mieste, a Michaelom Jacksonom, ktorý je na 68. mieste.

Podľa účtovnej závierky, ktorú predložila spoločnosť Queen Productions Ltd, predaj a streamovanie ich hudby priniesli v minulom finančnom roku honoráre vo výške 39 miliónov libier.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rekord #album #Queen