Ukrajinci ustúpili, ďalšia Eurovízia bude v Británii

Medzinárodná piesňová súťaž Eurovízia sa o rok uskutoční vo Veľkej Británii. Dohodli sa na tom zástupcovia Európskej vysielacej únie (EBU), britskej televízie BBC a ukrajinskej verejnoprávnej televízie UA: PBC. Ukončili tak spor o to, kto má podujatie hostiť. Podľa zvyku by to mal byť štát, ktorý vyhral predošlý ročník súťaže, teda Ukrajina. Tá však pre vojnu nie je schopná zaistiť bezpečnosť účastníkov.

26.07.2022 08:00
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila... Foto: ,
Na tohtoročnej Eurovízii, ktorá sa v máji konala v talianskom Turíne, zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra.
debata

„Je mi ľúto, že v dôsledku pokračujúceho ruského krviprelievania nie je možné hostiť podujatie na Ukrajine, kde by malo byť,“ vyhlásila britská ministerka kultúry Nadine Dorriesová a prisľúbila, že súťaž bude odrážať ukrajinskú tvorivosť. Do programu by mali začleniť aj ukrajinských moderátorov.

Podľa šéfa ukrajinskej televízie Mykolu Černotyckého podujatie síce nebude na Ukrajine, ale bude na jej podporu. „Partnerom z BBC sme vďační za prejav solidarity,“ uviedol.

Ešte nedávno mali pritom Ukrajinci celkom odlišný postoj. Keď EBU v polovici júna oznámila, že Ukrajina pre vojnu nedokáže poskytnúť bezpečnostné a prevádzkové záruky, a preto o usporiadanie súťaže požiadali Britániu, Kyjev protestoval.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci sa hnevajú, berú im finále Eurovízie

„Veríme, že môžeme dodržať všetky záväzky, ktoré sme na seba vzali,“ reagoval vtedy ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko.

Ukrajinci však napokon uznali, že pripravovať taký veľký program počas ruskej agresie by nezvládli. S riešením, aby to prevzali Briti, údajne súhlasil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Speváčka Kristína sa na Eurovízii zúčastnila v roku 2010 s piesňou Horehronie. Aj keď si našla množstvo fanúšikov i v zahraničí, v súťaži skončila na 16. mieste.

Spojené kráľovstvo hostilo Eurovíziu, ktorú vďaka televíznym prenosom sledujú vo svete milióny divákov, už osemkrát. Tohto roku vyhrala súťaž ukrajinská skupina Kalush Orchestra, britský spevák Sam Ryder skončil druhý.

Italy Eurovision Song Grand Final Čítajte viac Ukrajina zvíťazila v Eurovízii. Podporila ju najmä verejnosť

Prvý ročník Eurovízie sa konal v roku 1956, ale časy, keď si udržovala vysokú úroveň a jej víťazi ako France Gall, Udo Jürgens, Sandie Shaw, ABBA, Céline Dion či Toto Cutugno boli skutočné hviezdy, sú už preč. Súťaž čelí ostrej kritike a viac ako umeniu sa v nej darí extravagancii.

Sklamanie z výsledkov na Eurovízii (19. miesto) v roku 1994 neskrývala ani rocková skupina Tublatanka, ktorá v súťaži vystúpila so skladbou Nekonečná pieseň.

Aj to bol dôvod, prečo sa už Slovensko na projekte nezúčastňuje. Skupine Elán s piesňou Amnestia na neveru sa v roku 1993 do súťaže ani nepodarilo kvalifikovať, potom nás v nej reprezentovala Tublatanka (1994), Marcel Palonder (1996), Katarína Hasprová (1998), Kamil Mikulčík a Nela Pocisková (2009), Kristína (2010), Twiins (2011) a naposledy Miroslav Šmajda alias Max Jason Mai (2012).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Eurovízia #Ukrajina #Eurovision Song Contest