Vydražia Elvisove šperky, gitaru aj súkromné lietadlo

Elvis Presley bol známy svojou vášňou ku všetkému, čo sa trblietalo. Jeho manželka Priscilla sa v spolupráci so spoločnosťou GWS Auctions rozhodla usporiadať aukciu, v ktorej si záujemcovia môžu zakúpiť jeho šperky. Dražba s názvom Stratená kolekcia šperkov Elvisa Presleyho a plukovníka Toma Parkera sa uskutoční 27. augusta.

03.08.2022 08:00
Elvis Presley Foto: ,
Dôvodom pre usporiadanie aukcie je množstvo falošných artefaktov, ktoré podvodníci vydávajú za Elvisove.
debata

Dôvodom pre usporiadanie aukcie je množstvo falošných artefaktov, ktoré podvodníci vydávajú za Elvisove. „Po svete koluje toľko predmetov, ktoré nie sú autentické, a to ma znepokojuje,“ vyhlásila Priscilla Presleyová.

Na aukcii bude dostupná kolekcia šperkov, ktorú Elvis daroval jeho manažérovi Tomovi Parkerovi. Konkrétne ide o 193 predmetov, medzi ktorými sa nachádzajú zlaté prstene obložené drahokamami, manžetové gombíky, hodinky, reťaze, pozlátené zbrane, spony na peniaze, čižmy, rôzne písomnosti či poznávacie značky.

Dražba predmetov Elvisa Presleyho

Pozrite si výber Elvisových predmetov, ktoré sa budú dražiť na aukcii 27. augusta.

Fotogaléria
Elvisova limuzína.
Elvisova pozlátená pištoľ.
+9Parkerov 14-karátový náramok, ktorý mu daroval...

Súčasťou dražby bude tiež gitara, na ktorej Elvis hral počas svojho comebackového televízneho špeciálu v roku 1968, ale aj súkromné lietadlo či motorka značky Harley Davidson. Minimálna ponuka v prípade lietadla a motorky je 100-tisíc dolárov, pri gitare až 750-tisíc.

Elvis Presley Graceland Čítajte viac Dom Elvisa Presleyho ukazujú za 100 dolárov. Virtuálne, aj so sprievodcom

O zabezpečenie predmetov do aukcie sa postarala Brigitte Kruseová, zakladateľka a riaditeľka spoločnosti GWS Auctions, ktorej sa s pomocou Priscilly podarilo vypátrať jednotlivé artefakty. Vďaka tomu ich teraz možno vôbec po prvýkrát vidieť pospolu.

„Určite to vyvoláva spomienky,“ okomentovala Presleyová organizáciu dražby. Dodala, že Elvis neustále kupoval alebo objednával šperky pre Parkera, pretože už mal všetko, čo potreboval, a Presleyovci nevedeli, čo mu kúpiť. Pre manželov išlo o zaužívaný vtip.

Elvis Presley Čítajte viac Kto kúpi Elvisovu gitaru?

Najväčším lákadlom je prsteň navrhnutý samotným Elvisom, na ktorom sa nachádza logo TCB Band, teda hudobníkov, ktorí boli základom rytmickej sekcie Presleyho sprievodnej kapely v posledných rokoch jeho života. TCB znamenalo „taking care of business“, teda „postarať sa o to“, čo bola Elvisova obľúbená hláška.

„Chcem si byť istá tým, že šperky pôjdu k niekomu, kto sa o ne dobre postará a bude ich milovať,“ uzavrela Priscilla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley #Priscilla Presley