Elvis Presley umrel pred 45 rokmi. Kráľ rokenrolu stelesňoval americký sen

Americký spevák Elvis Presley, ktorý zomrel pred 45 rokmi 16. augusta 1977, sa dodnes prezýva Kráľ rokenrolu. Svojím podmanivým zamatovým hlasom dokázal zaspievať prakticky čokoľvek a jeho život bol stelesnením amerického sna.

16.08.2022 08:00
Elvis Presley Foto: ,
Aj keď zomrel mladý, Elvis Presley akoby naraz prežil hneď niekoľko životov.
debata

Presley, ktorý sa narodil 8. januára 1935 v Tupeli v štáte Mississippi, pochádzal z chudobných pomerov, chcel sa stať elektrikárom, svojím spevom ale dobyl svet. Zmes country a blues v podaní bieleho Južana s černošským hlasom priniesla niečo, čo v populárnej hudbe do tej doby nebolo.

Elvis Presley so svojou ženou Priscillou po ich...
Elvis Presley.
+8PRISCILLA PRESLEY a ELVIS PRESLEY v roku 1967.

Prvýkrát zabodoval piesňou That's All Right (Mama) v júli 1954 a o dva roky neskôr ovládol americkú hitparádu songom Heartbreak Hotel. Potom už to šlo ako po masle. Televízne vystúpenie, prvé albumy a s nimi dlhý rad hitov ako Blue Suede Shoes, I Want You, I Need You, I Love You, Hound Dog, Love Me Tender, All Shook Up či Jailhouse Rock.

Jeho závratnú kariéru neohrozil ani povolávací rozkaz v roku 1958. Elvis odmietol zaradenie k špeciálnej umeleckej jednotke a šiel k pechote. Veľkú časť vojenskej služby navyše strávil v Nemecku, kde spoznal budúcu manželku Priscillu, vtedy len štrnásťročnú.

Koncom 50. rokov začal Elvis svoju popularitu zhodnocovať na filmovom plátne (natočil celkom 27 snímok), na živé koncertné vystúpenia prakticky rezignoval. Až v roku 1969 sa na pódiá vrátil a vydal niekoľko singlov. Náročné koncertné šnúry mohol ale absolvovať iba vďaka vysokým dávkam stimulujúcich prostriedkov, ktoré mu pomáhali vyrovnať sa aj so stratou Priscilly, s ktorou sa rozviedol v roku 1973 po šesťročnom manželstve. Napriek zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu neobmedzil koncertnú aktivitu, hoci na ňom nielen jeho okolie pozorovalo veľké zmeny v správaní i na vzhľade. Zomrel vo veku iba 42 rokov na zlyhanie srdca.

elvis, austin butler Čítajte viac Recenzia: Novému Elvisovi chýba sebareflexia

Pre fanúšikov ale Elvis neodišiel nikdy, a to aj keď vypustíme teórie, podľa ktorých svoju smrť len predstieral, aby mohol žiť v súkromí. Po Presleym zostali nahrávky s viac ako siedmimi stovkami piesní, tri desiatky celovečerných filmov alebo jeho sídlo Graceland v Tennessee, dnes jeden z najobľúbenejších cieľov turistov v Spojených štátoch. Najvýraznejšiu stopu ale Elvis Presley zanechal v populárnej hudbe a jeho prínos dodnes oceňujú kritici aj mnohí ostatní muzikanti.

Pri príležitosti dnešného výročia úmrtia hudobnej legendy sa viaceré slovenské kiná zapojili do celosvetovej výzvy a tohtoročný filmový hit Elvis vrátia do programov. Snímka režiséra Baza Luhrmanna je kritikmi mimoriadne uznávanou poctou komplikovanému Elvisovmu životu a so zárobkom 250 miliónov dolárov sa stihla stať druhým najúspešnejším životopisným filmom o hudobníkovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley