Jon Lord opustil svet, ktorý si nevedel predstaviť bez hudby

"Jeho príspevok do oblasti hudby a klasického rocku je nesmierny." Tak reagoval bývalý klávesák skupiny Yes Rick Wakeman na úmrtie iného slávneho klávesáka Jona Lorda.

18.07.2012 16:00
Britain Obit Jon Lord Foto: ,
Jon Lord na archívnej snímke z roku 2004.
debata

Muzikanta, ktorý stál pri zrode jednej z najdôležitejších rockových kapiel histórie – Deep Purple, výrazne formoval jej zvuk a autorsky sa podieľal aj na vzniku jej hitov Smoke on the Water či Child in Time. Lord v pondelok v Londýne zomrel. Mal 71 rokov a od vlaňajška bojoval s rakovinou pankreasu. Príčinou jeho smrti bola pľúcna embólia.

Šťastie na Blackmora
Gitarista Slash vyhlásil, že Lordovo umenie sa spája s najsilnejším a najtvrdším zvukom heavy metalu. A ďalšia známa kapela The Kinks (si) pripomenula, ako im Lord hral v hite You Really Got Me. Hral však s viacerými slávnymi muzikantmi a rád spomínal napríklad na jammovanie s Jimim Hendrixom. Bolo to vraj niekedy okolo roku 1970. V tom čase už bola na svete aj skupina Deep Purple. A za sebou mala i spoluprácu s Kráľovským filharmonickým orchestrom. Spojili sa pre Lordovo dielo Concerto for Group and Orchestra, v ktorom skombinoval klasickú hudbu s rockom. So Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a rockovým kombom Emila Frátrika ho pred tromi rokmi predstavil aj v Bratislave.

„Môj štýl formovali muzikanti, ktorými som bol obklopený. Mám pritom veľké šťastie, že som mohol dlho hrať s niekým, ako je Ritchie Blackmore,“ uviedol Jon Lord v rozhovore z konca 80. rokov. Menoval v ňom gitaristu skupiny Deep Purple a označil ho za muzikanta, ktorý zapaľoval jej oheň. „Ritchie je ako pitbull, ktorý sa zahryzne a nepustí, bojuje, kým nedosiahne svoje. Mýli sa len zriedkavo,“ cituje Lorda spomínaný rozhovor, uverejnený na stránke thehighwaystar.com. Keď teda Blackmore v roku 1975 z kapely odišiel, Lord si myslel, že je to koniec Deep Purple. A hoci ho nahradil Američan Tommy Bolin, formácia sa vzápätí na dlhší čas rozišla. Nie však navždy.

Prekliato dobrá skupina
V rozhovore z roku 1989 Jon Lord vyhlásil, že jeho najobľúbenejším albumom Deep Purple je živá nahrávka Made in Japan (1972). Podľa neho vznikla za málo peňazí a zachytáva kapelu na vrchole jej síl. Na otázku, na ktorej platni Deep Purple sa zase najviac autorsky podieľal, odpovedal, že to bol pravdepodobne album Fireball (1971).

„Na začiatku 70. rokov sme zažívali úžasné časy. Potom odišli Ian (Gillan) a Roger (Glover) a ja som si už neužíval obdobie s Davidom (Caverdalom), Glennom (Hughesom) a, pokoj jeho duši, Tommym Bolinom. Pre mňa to už nebol Deep Purple. Jedenásť rokov po odchode Glena a Iana sme sa však dali opäť dokopy a zabávame sa viac ako inokedy,“ povedal Lord.

Skôr, ako došlo k tomuto spojeniu, sa Jon Lord pridal k inej známej skupine Whitesnake. Tá podľa jeho slov začala hrať neobyčajne odlišnú britskú muziku, ktorou bojovala proti punkovej revolúcii.

Rodák z Leicesteru vlani v auguste na svojej webovej stránke oznámil, že má rakovinu, ale že so skladaním hudby nemieni prestať. Napísal vtedy, že to preňho bude súčasť terapie. A svoj intenzívny vzťah k hudbe zdôraznil aj v spomínanom rozhovore.

„Hudba je skvelá. Neviem si bez nej predstaviť svet,“ píše sa na stránke thehighwaystar.com. Čo však povedal konkrétne o Deep Purple? Kapelu spojil s prívlastkami hlučná, hrdá, čistá a prostá. „Deep Purple je prekliato dobrá skupina. Vytvorili sme si svoje miesto v dejinách rokenrolu. Možno nie obrovské, ale dostatočne veľké na to, aby som naň bol veľmi hrdý,“ dodal vtedy 47-ročný Jon Lord.

debata chyba