Pred 60 rokmi Beatles prvýkrát vystúpili vo svojej najslávnejšej zostave

Slávna liverpoolska štvorica Beatles sa začala formovať v roku 1956, kedy sa v skupine The Quarrymen stretli John Lennon a Paul McCartney. O rok neskôr sa k tejto dvojici pridal George Harrison a pôvodnými členmi boli ešte basgitarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvom Beatles hrali od augusta 1960 a pred 60 rokmi, 18. augusta 1962, prvýkrát vystúpili vo svojej najslávnejšej zostave. Za bicími už sedel Ringo Starr.

18.08.2022 06:00
Britain The Beatles Foto:
Zľava: Kapela The Beatles - Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr a John Lennon na archívnej snímke.
debata

Beatles sa síce o necelých desať rokov rozpadli, ale aj za relatívne krátku existenciu dosiahli snáď všetky mysliteľné úspechy. S ľahkosťou sebe vlastnou dobývali dievčenské srdcia aj rebríčky svetových hitparád a svojím štýlom určovali trendy doby. S viac než miliardou predaných albumov sú aj vyše 40 rokov po svojom rozpade komerčne najúspešnejšou kapelou všetkých čias.

Beatles vychádzali v počiatkoch z rokenrolu a skifflu, odnože amerického folku z 50 rokov, ktorý inšpiroval mladého Lennona k založeniu The Quarrymen. Meno skupiny sa neskôr zmenilo na The Silver Beetles, od čoho bol len krôčik k názvu, ktorý neskôr obletel svet: The Beatles.

Od roku 1960, kedy začali hrať pod menom Beatles, sa postupne zabývali v liverpoolskych kluboch a vystupovali tiež v Hamburgu. Čo sa ale štvorici v zložení Lennon, McCartney, Harrison a Pete Best nedarilo, bolo získanie zmluvy s nejakou nahrávacou spoločnosťou.

Pre svet skupinu objavil Brian Epstein, ktorý v Liverpoole pracoval v obchode s platňami (manažérom skupiny bol až do roku 1967, keď vo veku 32 rokov zomrel na predávkovanie drogami). Na Epsteinovo snaženie nakoniec zareagoval producent firmy Parlophone George Martin.

The Beatles

Pozrite si fotky slávnej kapely

Fotogaléria
Beatles: John Lennon, George Harrison, "Let It...
+17Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia...

„Tie pesničky ma rozhodne zrovna neomráčili, vlastne ma neomráčili ani trochu. Na obranu tých, ktorí tú pásku predo mnou odmietli, musím povedať, že naozaj nestál za veľa,“ spomínal Martin na demosnímky poskytnuté Epsteinom.

Nakoniec ale pozval štvoricu k nahrávaniu do londýnskych štúdií EMI na Abbey Road a z niekoľkých stretnutí v rôznych zostavách nakoniec vznikol debutový singel Beatles s piesňou Love Me Do na titulnej strane, ktorý vyšiel v októbri 1962.

„Nešlo o to, čo vedia alebo nevedia. Najviac ma zaujali ich osobnosti. Keď ste s nimi hovorili, iskrilo to,“ vysvetľoval Martin svoje osudové rozhodnutie podpísať s Beatles nahrávací kontrakt a tým aj zmeniť históriu populárnej hudby.

The Beatles - Help!

Počas nahrávaní bol na popud Martina vyhodený medzi fanúšičkami obľúbený bubeník Best a v tom istom roku tiež zomrel na krvácanie do mozgu Sutcliffe, ktorý kapelu opustil v predchádzajú­com roku.

V roku 1963 vyšiel prvý album Please Please Me a ďalšia platňa With The Beatles sa stala prvým albumom, ktorého sa v Británii predalo milión kusov. O rok neskôr Beatles odišli na turné po Spojených štátoch a v kinách mal premiéru film A Hard Day's Night, prvý z dvoch hraných filmov, v ktorých členovia skupiny účinkovali.

Beatlemánia bola v plnom prúde. V roku 1965 priniesla Chrobákom slávu Paulova balada Yesterday a potom Lennon prehlásil, že Beatles sú „populárnejší než Ježiš Kristus“. Posledné živé vystúpenie Beatles v Spojenom kráľovstve sa konalo v máji 1966 a ich posledný koncert vôbec sa uskutočnil v San Franciscu 29. augusta 1966.

The Beatles - Hey Jude

O rok neskôr vyšiel asi najslávnejší album kapely – Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band a v roku 1969 boli Beatles naposledy spolu v štúdiu, keď nahrávali album Abbey Road. V apríli 1970 McCartney ako prvý oznámil, že Beatles opúšťa, čo znamenalo koniec skupiny.

Po rozpade skupiny rozbehli všetci členovia kapely sólové dráhy, objavovali sa aj špekulácie o obnovení kapely. Všetky nádeje ukončila násilná smrť Johna Lennona v decembri 1980, ktorého zastrelil fanúšik Mark Chapman. Vo februári 1994 sa k spoločnému muzicírovaniu zošli George, Paul a Ringo, ktorí natočili dve skladby z Johnovej pozostalosti Real Love a Free As A Bird. V novembri 2001 zomrel na rakovinu Harrison.

Beatles za dobu svojej zhruba desaťročnej existencie natočili 13 albumov a sú komerčne najúspešnejšou hudobnou skupinou všetkých čias. Podľa odhadov už v roku 1985 prekročil predaj s ich nahrávkami miliardu nosičov, z toho dve tretiny si ľudia kúpili až po rozpade skupiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hudba #The Beatles