Deň nezávislosti Ukrajiny si v Bratislave pripomenú sprievodom a koncertom

Už zajtra (v stredu 24. augusta) sa v Bratislave uskutoční sprievod a dobročinný koncert ku Dňu nezávislosti Ukrajiny.

23.08.2022 12:40
debata
Galabalet Foto: Oleksandr Šachmatov
Charkivské divadlo Galabalet

Koncert pod názvom Ukrajina: melódia nezlomných sa začne na Hlavnom námestí o 20. h. Predchádzať mu bude slávnostný sprievod, ktorý o 18. h vyrazí spred ukrajinského veľvyslanectva a cez Staré Mesto sa presunie na Hlavné námestie.

Charkivské národné akademické divadlo opery a baletu Mykoly Lysenka/Opera Východ je kolektívom, v ktorom sa organicky spája vernosť najlepším kultúrnym tradíciám s odvážnym hľadaním najmodernejšej formy umeleckého vyjadrenia.

Práve táto kombinácia dnes premieňa Operu Východ na skutočnú modernú multikultúrnu základňu na východnej Ukrajine. Významnou udalosťou pre kolektív bolo začlenenie do Európskej opernej asociácii – Opera Europe (2019). Mesto Charkiv je od roku 1726 strediskom hudobného školstva.

Sólisti charkivského divadla. Foto: Oleksandr Šachmatov
Charkivské divadlo Sólisti charkivského divadla.

Ruska agresia v Ukrajine umelcom nedovolí účinkovať na domovskej scéne v Charkivskom národnom akademickom divadle opery a baletu M. V. Lysenka/Opera Východ, ktorú založili v roku 1925. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine Charkiv denne ostreľujú nepriateľské vojská.

„Napriek zložitosti situácie, keď časť tímu sa nachádza mimo mesta a dokonca aj krajiny, Opera Východ naďalej funguje. Iniciovala sériu koncertov v protibombových úkrytoch Charkiva, vytvorila projekt Opera Východ: Prekonávanie vzdialenosti, pripravila turné v rámci projektu Ukrajina teraz a navždy, ktoré predstavujú európskemu publiku jeden z popredných ukrajinských umeleckých kolektívov, a potvrdzuje, že spoločné kultúrne hodnoty, „európsky kultúrny kód“ spája naše národy“," hovorí generálny riaditeľ divadla Oleh Oriščenko.

Viačeslav Tverdochlib Čítajte viac Ruiny aj usmiaty snehuliak. Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu o Mariupoli

Každé predstavenie sa stalo jasným emocionálnym vzplanutím a dôležitou súčasťou hlavného humanitárneho poslania, ktoré divadlo dnes nesie – priblížiť Európanom kultúru Ukrajiny a neustále im pripomínať súčasné udalosti.

Členovia divadla so svojím riaditeľom. Foto: Oleksandr Šachmatov
Charkivské divadlo Členovia divadla so svojím riaditeľom.

„Vojna pokračuje – a preto ako symbol nášho odporu voči ruskej agresii bude pokračovať aj naša sezóna, bude pokračovať humanitárny konvoj, ktorý Európanom predstaví kultúru Ukrajiny a našu nezlomnosť," dodáva Oleh Oriščenko.

Ukrajina prešla dlhú cestu k samostatnosti. V roku 2021 oslávila výročie – 30 rokov nezávislosti. Konali sa vojenské prehliadky, koncerty, festivaly, Ukrajinci si obliekli vyšívanky a uväzovali si modro-žlte stuhy. V tomto roku sa kvôli vojne nebudú konať žiadne obvyklé oslavy Dňa nezávislosti Ukrajiny.

Charkov Saltivka Čítajte viac Anna Gin: Modrá veľryba Charkovčanov budí a ubíja

"Tento rok je veľmi dôležité ukázať svetu, že Ukrajinci sú silní, statoční a jednotní. Chceme dnes pripomenúť, že Rusko napadlo Ukrajinu. Preto sa prejdeme ulicami Bratislavy a ukážeme, že sa nevzdáme a nedovolíme, aby nám niekto vzal nezávislosť. Ukrajinci zaťali vôľu v päsť a nezlomili sa pred agresorom. Plán Ruskej federácie zmocniť sa Ukrajiny do troch dní sa úplne zrútil.

Svet obdivuje silu ducha a silu ukrajinskej jednoty. Dnes Ukrajinci brania nielen svoju krajinu, svoju nezávislosť a svoju slobodu, dnes zomierajú aj za našu slobodu," hovorí Ľudmila Verbická, zakladateľka Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy, ktorá je hlavným organizátorom podujatia.

V Bratislave si Deň nezávislosti Ukrajiny uctia spomenutým veľkým benefičným koncertom Charkivského národného akademického divadla opery a baletu Mykoly Lysenka/East Opera o 20. h na Hlavnom námestí .

Sólisti charkivského baletu. Foto: Oleksandr Šachmatov
Charkivské divadlo Sólisti charkivského baletu.

Program benefičného koncertu zostavili z diel ukrajinských skladateľov a predstavuje širokú panorámu ukrajinskej hudby: od ľudových piesní, najmä takých svetoznámych ako Ščedryk, až po diela klasikov a moderných skladateľov. Koncert má charitatívny charakter a príspevky poputujú na humanitárnu pomoc Ukrajine.

Koncertu bude predchádzať slávnostný sprievod od 18. h, počas ktorého sa účastníci prejdú mestom s ukrajinskými vlajkami od Veľvyslanectva Ukrajiny na Radvanskej 35 až na Hlavné námestie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Ukrajina #benefičný koncert