Zomrela Hana Zagorová. Bludička z Ostravy mala 75 rokov

Naspievala takmer 900 piesní, vyhrala deväť Zlatých slávikov a získala množstvo ďalších ocenení, čo z nej robí jednu z najúspešnejších českých speváčok v histórii. Objavila sa i v niekoľkých filmoch, moderovala televízne programy, skladala piesne a bola aj uznávanou textárkou. V poslednom čase však Hanu Zagorovú trápili vážne zdravotné problémy a v piatok prišla z Prahy správa, že 75-ročná speváčka zomrela.

26.08.2022 13:14 , aktualizované: 16:14
Hana Zagorová (75) Foto:
Hana Zagorová
debata (46)

So zdravím mala ťažkosti prakticky po celý život. Od mladosti trpela na paroxyzmálnu nočnú hemoglobinúriu, čo je zriedkavá choroba krvotvorby prejavujúca sa zvýšeným rozkladom krviniek. Vyše 30 rokov preto musela pravidelne chodiť na transfúzie krvi.

V septembri 2020 prekonala ťažký covid, keď s obojstranným zápalom pľúc a vysokou horúčkou skončila v nemocnici. Trpela postcovidovým syndrómom, ktorý zhoršil i jej krvné ochorenie.

Hana Zagorová ako si ju pamätáme

Pozrite si obľúbenú speváčku na fotografiách.

Fotogaléria
Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú...
Taliansky spevák Drupi s českou divou Hanou...
+11Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už...

Okrem toho ju sužovala osteoporóza, vlani si zlomila tri stavce a v júni tohto roka ju museli hospitalizovať po tom, čo upadla do bezvedomia. Domov sa po niekoľkých dňoch vrátila na invalidnom vozíku, ale zostávala optimistická.

Stefan Margita Hana Zagorová Čítajte viac Príbeh lásky: Štefan Margita nosil Hanku na rukách

„Už si vybrala niekoľko pesničiek a chystá nové CD,“ prezradil vtedy jej manžel, známy slovenský tenorista Štefan Margita. S nahrávaním nového albumu vraj mala začať v októbri. „Darček od Pána Boha“, ako ju nazval český hudobník Karel Vágner, na to však už nenašiel silu.

Nový talent z Ostravy

Hana Zagorová prišla na svet 6. septembra 1946 v moravskej obci Petřkovice, ktorá je dnes súčasťou Ostravy. Jej otec bol stavebný inžinier, matka učiteľka. Už od detstva rada spievala, naučila sa hrať na klavíri. Ako speváčka prvý raz zaujala v roku 1963 v súťaži Hľadáme nové talenty, kde si ju všimli ľudia z ostravského rozhlasu.

Po maturite na gymnáziu vyštudovala herectvo na JAMU v Brne a v roku 1968 vydala prvý singel Prý jsem zhýralá, ktorý jej naplno otvoril dvere do rozhlasového štúdia a televízie. Účinkovala napríklad so skupinou Flamingo, so spevákmi Jiřím Štědroňom a Viktorom Sodomom, spolupracovala s orchestrom Václava Zahradníka a od roku 1969 hrala v pražskom divadle Apollo.

Žáner, ktorý vtedy predstavovala, označovali ako „beatový šansón“. V roku 1970 nahrala prvú dlhohrajúcu platňu Bludička, kde bol aj jej prvý veľký hit Bludička Julie. Po tom, čo sa presťahovala do Prahy, sa úspešne rozbehla i jej umelecká kariéra.

Stefan Margita Hana Zagorova Čítajte aj Hana Zagorová a Štefan Margita: Konečně společně

Vystupovala s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu, v rokoch 1972 – 1974 hosťovala v Divadle Semafor, kde ju Jiří Suchý obsadil do roly Bludičky v divadelnej paródii Kytice. S pribúdajúcimi hitmi stúpala i jej popularita u divákov. V rokoch 1974 a 1975 získala najprv bronzového, následne strieborného a od roku 1977 devätkrát po sebe Zlatého slávika.

Hana Zagorová Čítajte viac Peter Hanzely: Prvý Slováčisko, čo Zagorovej skladal hudbu

V tom čase mala už vlastnú sprievodnú kapelu pod vedením Karla Vágnera, na pódiu koncertovala aj so spevákom Michalom Prokopom či Petrom Rezkom. S ním nahrala i úspešné duetá ako Duhová víla či Asi, asi.

Koncom 70. rokov naspievala známu skladbu Setkání so slávnym talianskym spevákom Drupim, s ktorým absolvovala tiež niekoľko koncertov po Československu. V televízii okrem toho moderovala vlastné programy.

Hana Zagorová - Bludička Julie

Milé dievča a kritika od Jakeša

Napriek tomu, že jej znepríjemňovala život choroba, ktorá u nej prepukla v roku 1967, bola Zagorová veľmi aktívna. Niekedy odohrala až 360 koncertov do roka, často vystupovala v zahraničí, kde vydávala i platne a spolupracovala s viacerými európskymi spevákmi.

V roku 1980 si zahrala v hudobnej komédii Trhák, kde si zaspievala dueto Lásko, amore so slovenským hercom Jurajom Kukurom. Zagorová tiež pomohla naštartovať kariéru speváckej dvojici Petr Kotvald a Stanislav Hložek, ktorá sa v bývalej ČSSR tešila obrovskej popularite.

Vraj sa ich ujala, lebo chcela „krovie“. Vystupovala s nimi v rokoch 1980 až 1986, slávne duo sa však postupne osamostatnilo a nakoniec rozišlo.

Dueto s talianskym spevákom Drupim.

Zagorová si hviezdne postavenie udržala i v 80. rokoch, k čomu určite dopomohla spolupráca s poprednými hudobnými skladateľmi, akými boli Petr Hapka či Jiří Zmožek, no aj s kvalitnými textármi. Citlivé a premyslené boli však i jej vlastné texty.

Keď v júni 1989 podpísala dokument Několik vět, ktorý zostavilo občianske hnutie Charta 77, generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš si na straníckej schôdzi v plzenskom Červenom Hrádku neodpustil ostrú kritiku „bohatých“ umelcov a obul sa najmä do Zagorovej.

Speváčka Hana Zagorová a jej manžel Štefan Margita na záberoch k novému albumu. Čítajte viac Usmiata s milovaným manželom! Posledné foto, ktoré zverejnila Hana Zagorová

„Je to milé dievča, všetko… Ale ona už tri roky po sebe berie 600-tisíc každý rok. A ďalší – nie šesťsto, milión, dva milióny berú,“ rozhorčil sa najvyšší stranícky funkcionár.

Speváčke po podpise uvedeného dokumentu zakázali vystupovať, jej piesne stiahli z vysielania, nahratú platňu už nevydali a vypočúvala ju Štátna bezpečnosť, ktorá na ňu naliehala, aby svoj podpis odvolala. Zagorová však necúvla.

Pieseň s Jurajom Kukurom z filmu Trhák.

Ako pritom neskôr priznala, Jakešov prejav ju skôr pobavil ako nahneval. „Veď o mne nepovedal nič zlého! Bola som podľa neho predsa dobré dievča, nie?“ vysvetlila pre český denník Blesk. Dokonca potvrdila, že to, čo Jakeš vravel o ich vysokých honorároch, bola pravda.

„Normálne mávali speváci 600 korún za koncert, v Pragokoncerte nás bolo päť, čo sme mali 900. A v čase, keď moja popularita letela hore, som koncertovala až 28-krát do mesiaca!“ zdôvodnila Zagorová.

Hana Zagorová - Nešlap, nelámej

Nemám strach

Zo zákazu umeleckej činnosti zachránila speváčku nežná revolúcia. Diskutovala so študentmi, pred davmi demonštrantov spievala hymnu. Jej sláva však od 90. rokov postupne upadala a Zagorová sa sama stiahla.

„Mala som pocit, že mám všetko odspievané, že je moja práca už zavŕšená. Bola som hrozne unavená,“ zdôverila sa.

Speváčka Hana Zagorová a jej manžel Štefan Margita na záberoch k novému albumu. Čítajte viac Hana Zagorová odkazuje: Pre starších a chorých môže byť vírus devastujúci

V roku 1996 síce obnovila koncerty, nahrala nejaké albumy a objavovala sa v televízii a muzikáloch, väčšinou však čerpala zo staršej tvorby. Napriek tomu zostávala obľúbená.

V septembri 2016 v rámci osláv 70. narodenín vypredala pražskú Lucernu a v ankete Český slávik sa vlani umiestnila na siedmom mieste. V roku 2018 vydala posledný sólový album Já nemám strach a pred dvoma rokmi ešte album s manželom Konečně společně.

zagorova Čítajte viac Česko a Slovensko smúti za Hanou Zagorovou. Ako reagovala Helena Vondráčková, Jiřina Bohdalová či Jiří Suchý?

Jej život nesprevádzali nijaké škandály, súkromie si chránila. Nemohla mať deti, jej prvým manželom bol v rokoch 1986 – 1992 známy baletný tanečník Vlastimil Harapes. V máji 1992 sa vydala za Štefana Margitu, ktorý bol od nej o desať rokov mladší.

„Nemám strach zo šedivých vlasov a nepočítam, koľko mi zostáva času,“ vyhlásila pred pár rokmi. Vďaka chorobe sa naučila žiť naplno, no zároveň počítať s najhorším. Veď ako spievala v slávnej skladbe k televíznemu seriálu Sanitka (1984): „Můj čas může říct: já už neplatím…“

Jej najväčšie hity

  • Bludička Julie
  • Studánko stříbrná
  • Maluj zase obrázky
  • Málokdo ví
  • Duhová víla
  • Setkání
  • Biograf Láska
  • Spěchám
  • Hej, mistře basů
  • Jinak to nejde
  • Nešlap, nelámej
  • Rybičko zlatá, přeju si

Albumy Hany Zagorovej

  • 2020 – Konečně společně
  • 2018 – Já nemám strach
  • 2016 – O Lásce
  • 1991 – Rozhovor v tichu
  • 1990 – Dnes nejsem doma
  • 1988 – Živá voda
  • 1986 – Náhlá loučení
  • 1986 – Dluhy Hany Zagorové
  • 1985 – Sítě kroků tvých
  • 1985 – Lávky – dvojalbum
  • 1985 – Jinak to nejde
  • 1984 – Co stalo se stalo
  • 1983 – Mimořádná linka
  • 1982 – Světlo a stín
  • 1981 – Střípky
  • 1980 – Oheň v duši mé
  • 1979 – Breviary of Love
  • 1979 – …tobě, tebe, ti
  • 1976 – Cesta ke štěstí
  • 1971 – Bludička
1983 Hana Zagorová - Biograf Láska
Hana Zagorová - Málokdo ví
Hana Zagorová - Rybičko zlatá, přeju si

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #speváčka #Hana Zagorová