Symfónia umenia uvedie hity skupiny Elán aj tenoristu Josého Curu

Tenorista José Cura i Slovenská filharmónia (SF) sa predstavia na 2. ročníku multižánrového festivalu Symfónia umenia. Festival, ktorý prináša mestská časť Bratislava-Ružinov, sa tak stáva medzinárodným. Uskutoční sa od 1. do 11. septembra.

01.09.2022 10:00
José Cura Foto: ,
Na festivale Symfónia umenia sa predstaví aj argentínsky operný spevák José Cura.
debata

„Okrem veľkých produkcií ponúkne aj umenie z krajín Vyšehradskej štvorky,“ avizujú organizátori. Popri etablovaných umelcoch sa na festivale budú prezentovať vlastnými dielami súčasnej modernej tvorby študenti z umeleckých škôl z Poľska, Maďarska a Česka, pedagógovia z krajín V 4 pripravia majstrovské kurzy a prednášky.

„Nebude chýbať ani výtvarné a divadelné umenie, výstavy a workshopy pre deti a dospelých,“ dodávajú k festivalu s tým, že výtvarníci budú vystavovať a tvoriť v ružinovskom Parku Andreja Hlinku.

03 Blackhaine Čítajte viac Festival súčasnej hudby NEXT bude už v septembri. Prídete sa inšpirovať?

Počas festivalu vystúpi vyše 650 umelcov. Medzi inými Štefan Kocán, Aga Zaryan, Robi Botos, Cigánski Diabli, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR), orchester SF, Maďarský národný zbor alebo Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

„Svetová hviezda José Cura po mnohých rokoch vystúpi prvý raz pod holým nebom opäť v Bratislave,“ zdôrazňujú organizátori.

Otvárací koncert festivalu s názvom Elán je klasika bude patriť SOSR, uskutoční sa na námestí pred Pradiarňou 1900. Zaznejú na ňom najznámejšie hity legendárnej skupiny Elán v autorskej úprave skladateľky Ľubice Čekovskej.

Za sprievodu orchestra a 40-členného Speváckeho zboru Technik STU, sólistov Andrey Zimányiovej, Martina Gyimesiho a Ivany Regešovej v premiére odznejú v symfonických úpravách skladby ako Nie sme zlí, Tisíc a jedenkrát, Bosorka a iné.

winterreise premiera  1  Joseph Marcinsky Čítajte viac Nemci ocenili operného speváka Pavla Bršlíka

Svetoznámy tenorista José Cura, preslávený interpretáciou talianskych, ale aj francúzskych opier, no najmä Verdiho Othella a Saint-Saënsovho Samsona, vystúpi po prvý raz na jednom pódiu so SF 3. septembra.

„Na bratislavskom koncerte si zaspieva aj spolu so svojimi dvomi hostkami Evou Hornyákovou a Polinou Shamaevou pod taktovkou šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina,“ dodávajú organizátori festivalu.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Symfónia umenia