Pussy Riot stoja za Ukrajinou. Dnes koncertujú proti Putinovi v Novej Cvernovke

V bratislavskej Novej Cvernovke dnes večer vystúpi živelné a presvedčené ženské trio z Ruska Pussy Riot. Pre otvorený protest proti Putinovi zakúsili jeho členky nesmierne ťažké podmienky v sibírskej väznici, teraz pomáhajú Ukrajine aktivizmom.

07.09.2022 06:00
Rusko, Pussy Riot, protest Foto:
Členky ruskej kapely Pussy Riot.
debata (1)

Pusy Riot sú protestná a aktivistická skupina, ktorá vznikla v Moskve v roku 2011 a dlhodobo organizuje ilegálne vystúpenia na verejných miestach. Jej členky sa vyhraňujú voči súčasnému ruskému prezidentovi, ktorého označujú za diktátora.

Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Mária... Foto: SITA/AP, Tobias Hase
Pussy Riot, Nadežda Tolokonnikovová, Mária Aljochinová Nadežda Tolokonnikovová (vľavo) a Mária Aljochinová z ruskej punkovej kapely Pussy Riot hovoria v nemeckom Mníchove počas premietania dokumentu "Pussy vs. Putin".

Kriticky upozorňujú na väzby a vplyv ruskej pravoslávnej cirkvi na politické dianie a kritizujú všetky formy útlaku. Medzi ich témy patria okrem občianskej angažovanosti aj feminizmus, práva sexuálnych menšín a sloboda prejavu. V súčasnosti sa ich hudobná tvorba posunula až k hraniciam hyperpopu a aj vďaka spoluprácam so svetovými menami aktuálne dominujú scéne ako politicky najaktívnejšia umelecká skupina.

Zakladateľka Pussy Riot Nadežda Tolokonniková strávila s ďalšími dvoma členkami dva roky vo väzení na Sibíry. Odsúdili ich pre anti-putinovské texty, ktoré zazneli na koncerte v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa. Spievali skladbu Punk Prayer: Mother of God, Drive Putin Away (Punková modlitba: Matka bohyňa, zbav nás Putina).

Po prepustení z väzenia založila nezávislý spravodajský portál Mediazone a v Rusku ju vyhlásili za zahraničnú agentku. Ešte pred tým však stihla držať hladovku na protest proti tvrdým podmienkam vo väznici (pracovali 18 hodín denne, šesť dní v týždni). Znie to neuveriteľne, ale vedenie si ju zavolalo a čosi málo sa na režime sibírskej basy napokon aj zmiernilo.

Pussy Riot sa vyhraňujú tvorbou aj voči exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

Po napadnutí Ukrajiny Ruskom sa spojila s ďalšími priateľmi, ktorí mali skúsenosť s kryptomenami, aby vytvorili token s ukrajinskou vlajkou. Ten si mohli ľudia kúpiť a kolektívne ho vlastniť. Za päť dní vyzbierali 7,1 milióna dolárov na pomoc napadnutej krajine. „Všetko čo robím má jediný cieľ, byť ešte väčším tŕňom v zadku Vladimíra Putina,“ povedala Tolokonnikova na jar pre britský Guardian.

Naděžda Tolokonnikovová: Jak udělat revoluci Čítajte viac Naděžda Tolokonnikovová: Jak udělat revoluci

Spoluzakladateľka a členka kolektívu Mária Aljochinová musela z Ruska utiecť. Je zázrak, že sa jej to podarilo, navyše za poriadne komických okolností. Bola umiestnená do domáceho väzenia a na útek sa dala v prezlečení za kuriéra s jedlom. Prejsť cez hranicu do Bieloruska jej pomohol priateľ, no bola na zozname hľadaných osôb, preto jej útek skomplikovalo, že nemá pas. Jej väzniteľom trvalo päť dní, kým si všimli, že je preč. Putinových ľudí sa aj napriek zraniteľnému statusu hľadanej utečenky nebojí, pretože sú „hlúpi, neorganizovaní a nafúkaní“.

Kto zastáva rovnaké postoje, koncert Pussy Riot si nenechá ujsť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Nová Cvernovka