Zagar so zatajeným dychom objavuje Houellebecqa

Hudobný skladateľ Peter Zagar v týchto dňoch komponuje skladbu pre akordeonistu Borisa Lenka a hudbu pre dokumentárny film Roberta Kirchhoffa.

28.07.2012 04:00
Peter Zagar
Skladateľ Peter Zagar.
debata

Svoje hudobné sily však spojil aj s Jánom Boleslavom Kladivom a Martinom Burlasom – trojica muzikantov pripravila vo vydavateľstve Slnko records album Poruchy spánku (2012), ktorý vyjde 9. septembra.

No ani v lete sa nesústreďuje výlučne na hudbu: ,,Celý rok sa mi život točí okolo hudby a zaujímam sa aj o iné umenia, preto v lete cítim potrebu v tomto smere zvoľniť. Letné koncerty či divadelné predstavenia síce majú svoje čaro, ale javia sa mi skôr ako príležitosť príjemne sa rozptýliť, než stať sa súčasťou autentického umeleckého zážitku. Ale na začiatku leta sa vždy teším na viedenský divadelno-hudobný festival Wiener Festwochen. Tento rok som tam videl predstavenie opery Lucu Francesconiho Kvarteto, ktoré sa mi hudobne až tak nepáčilo, ale z divadelnej stránky to bol pre mňa nevšedný zážitok. V poslednom čase ma láka opäť viac cestovať za kultúrou do iných krajín. S výtvarníkom Paľom Machom uvažujeme ísť do Londýna pozrieť si výstavu Damiena Hirsta. Počul som o zaujímavej inscenácii Debussyho opery Pelléas a Mélisanda v Paríži, to si asi doprajem. Všetko však až po auguste.

V lete aj viac čítam, momentálne rozhovor Umberta Eca s Jean-Claudom Carri?reom Kníh sa len tak nezbavíme ( v angličtine vyšiel pod názvom This is Not the End of the Book) a mám rozčítaneho aj Michela Houellebecqa – román Mapa a územie. Asi pred mesiacom som si so zatajeným dychom prečítal jeho prvotinu a po dlhom čase som bol ohúrený súčasným titulom. Chcem sa vydať na cestu po Spiši, nikdy som to tam poriadne neprebrázdil, a to, čo som videl, ma láka spoznať ducha toho kraja viac. Teším sa tiež na film Michaela Hanekeho Láska, jeho pohľad na svet je mi blízky.

Leto mám rád, aj také pekelne horúce. Je koniec júla a užívam si ho!"

© Autorské práva vyhradené

debata chyba