Ruský klavirista zahrá v Bratislave proti vojne. V Moskve jeho koncert prerušila polícia

Festival komornej hudby Konvergencie vždy prinášal nevšedné hudobné zážitky. Tento rok až do 25. septembra ponúka pestrú zmes klasiky, avantgardy, world music, hudby slovenských skladateľov i škandinávsky džez. Riaditeľ festivalu Jozef Lupták vysvetľuje, prečo do Bratislavy pozvali slávneho ruského klaviristu Alexeja Ľubimova.

14.09.2022 11:36
debata (9)
Svetoznámy klavirista Alexei Lubimov. Foto: FRANCOIS SECHET
svetoznamy klavirista Alexei Lubimov Svetoznámy klavirista Alexei Lubimov.

Záverečný koncert Konvergencií v Slovenskom rozhlase sa volá Nie vojne. Ako môžu hudobníci bojovať proti vojne?

Našimi „zbraňami“ sú len naše nástroje, hudba, to, čo sme sa učili – prinesieme adekvátnu hudbu s posolstvom. Tento rok sme celý festival urobili v oblúku ukrajinskej hudby. Začneme symbolicky Lacrimosou Valentina Silvestrova, ktorý sa musel vysťahovať z Kyjeva do Berlína. Je to najznámejší ukrajinský skladateľ, ktorý bude mať 30. septembra teraz 85 rokov. Na jeho prevoze sme aj nepriamo participovali, lebo práve ruský klavirista Alexej Ľubimov, ktorý príde na festival Konvergencie zahrať jeho hudbu, nás kontaktoval s prosbou o pomoc.

Jozef Lupták, violončelista, zakladateľ a... Foto: Soňa Maletz
Luptak-Jozef dec2020 foto-Sona-Maletz Jozef Lupták, violončelista, zakladateľ a riaditeľ medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie.

Sám Ľubimov sa na vás obrátil?

Áno, cez nášho kolegu Andreja Šubu. Vtedy vznikla aj idea, že zahrám jeho Lacrimosu – názov znamená nárek či plač. Je to veľmi pekná krátka meditácia pre sólo cello a na záver Ľubimov zahrá klavírne skladby svojho ukrajinského priateľa Valentina Silvestrova. Ľubimov je známy tým, že vo svojich 77 rokoch nebojácne chodí do Moskvy a robí recitály tohto druhu – zahrá ukrajinskú hudbu. Sám je Rus, narodil sa v Moskve, ale žije v Paríži. Doteraz väčšinou hrával súčasné skladby alebo starú hudbu západného sveta, ale k Silvestrovovi má osobný vzťah, takže si vytvoril nový recitálový program, s ktorým príde aj do Moskvy. Už zo dvakrát sa stalo, že tieto jeho koncerty ruská polícia násilne ukončila.

Na youtube možno nájsť aj video, ako Ľubimovov koncert ukončí polícia. Kedy sa to stalo?

Asi pred štyrmi mesiacmi, ale Ľubimov tam bol už trikrát. Ešte sme sa s ním o tom veľmi nestihli baviť, len nám povedal, že hneď, ako odohrá v nedeľu 25. septembra koncert na Konvergenciách v Bratislave, ide komplikovanou cestou naspäť do Moskvy. Teraz sa tam totiž ani nedá ľahko letecky dostať. Opäť chystá komorný koncert či recitál.

Koncert známeho pianistu prerušila polícia pod zámienkou, že v budove je bomba.

Jeho koncerty v Moskve však nie sú zakázané?

Nie sú, zrejme má aj výhodu, že žije v Paríži a má aj francúzske občianstvo, ale oni to brali ako protest. Nálada v Rusku je podľa všetkého dosť vypätá, ale Alexej to robí otvorene ako koncerty proti vojne. Máloktorý ruský umelec si takéto niečo dovolí. Po februárovej a marcovej komunikácii sme sa ho rozhodli pozvať do Bratislavy a keď sme mu povedali našu ideu, že by sme zahrali ukrajinskú hudbu, povedal, že rád príde.

Čo zaznie na koncerte?

Skladby s tematikou dumky, teda ukrajinskej ľudovej piesne. Poňali sme to česko-slovensko-ukrajinsky, zahráme Dvořákove Dumky – to je skladba pre husle, cello a klavír. Účinkovať bude výborná ukrajinská klaviristka Nataša Kudrická, ktorá už v minulosti na Konvergenciách bola a žije vo Francúzsku. Aj Nataši sme, mimochodom, pomáhali dostať jej mamu domov z Kyjeva. A na husliach zahrá ukrajinský umelec Andrej Bielov, ktorý už tu tiež pred rokmi vystupoval v Slovenskom rozhlase. Potom ešte zahrá výborný huslista žijúci v Španielsku Peter Biely Dumky od Jána Levoslava Bellu, bude to pekné prepojenie Česka, Slovenska a Ukrajiny v Dumkách. Aj Nataša Kudrická zahrá Silvestrovove skladby, na záver koncertu zaznie sonáta ďalšieho ukrajinského skladateľa Bibika, ktorú vybral huslista Milan Paľa a bude ju interpretovať s manželkou Katkou Paľovou. Chceme Ukrajincom mentálne posielať našu podporu.

Natacha Kudritskaya Čítajte aj Začína sa medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie

Konvergencie majú byť oslavou hudby a priateľstiev, nepretrhli sa vzťahy medzi ruskými a ukrajinskými hudobníkmi?

Neviem ako medzi umelcami, ale myslím, že mnohé rodiny v Rusku neveria, čo sa na Ukrajine odohráva.

Vy ste na festival pozvali Rusa, ktorý hrá ukrajinskú hudbu, ale necítia teraz Ukrajinci odpor k ruským dielam?

Sú veľmi rezervovaní. Už v marci sme na brahmovskom festivale chceli urobiť symbolické prepojenie, zavolali sme ukrajinskú huslistku a profesora kompozície Jevgenija Iršaia, ktorý žije na Slovensku už veľa rokov. Chceli sme ukázať, že v hudbe ide o niečo iné ako v mocenskom svete, ale pre huslistkiných rodičov to bola veľmi citlivá téma.

Alexei Lubimov hrá Mozarta

Neodmietajú teraz Ukrajinci hrať napríklad Čajkovského?

Neviem, aký je však dôvod, aby nemali radi Čajkovského či Šostakoviča? Jednak už títo skladatelia nie sú medzi nami a nemôžu sa vyjadriť, skôr vládne odpor k umelcom, ktorí nedokázali pretrhnúť svoje napojenie na Putina či ruský oligarchický systém, z ktorého roky čerpali výhody a nevyjadria sa otvorene, ako napríklad ruský dirigent Valerij Gergijev. O to viac si vážim, že my máme na festivale umelca, ktorý sa od začiatku jasne postavil proti vojne.

konvergšencie 2022 Steinar Raknes foto Martin Dubovsky Čítajte viac Klasika, avantgarda, world music aj škandinávsky jazz – festival Konvergencie bude plný nevšedných zážitkov

Jeden Ľubimovov koncert v Moskve prerušila polícia pod zámienkou, že v budove je nahlásená bomba. Pod videom z koncertu na youtube ktosi napísal: toto nebolo hľadanie bomby, ale špeciálna hudobná operácia, iný žartoval, že klavirista hral zrejme tak zle, že radšej zavolali políciu. Ďalší to komentoval slovami: Možno chceli, aby sa aj Schubert, ktorý bol tiež na programe, stal Rusom, iný konštatoval, že polícia vytvorila z Ľubimova nového hrdinu a že diktátori sú vždy groteskní. Na videu vidno, že Ľubimov zožal aplauz. Nemá publikum v Rusku strach ísť na takýto koncert?

Neviem, tiež by ma to zaujímalo, hádam nám to Alexej sám povie, keď príde.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Konvergencie #vážna hudba