Choď hrať do Moskvy!, odkázali spoluzakladateľovi skupiny Pink Floyd Poliaci. Nepáči sa im jeho postoj k Ukrajine

Spoluzakladateľ legendárnej rockovej skupiny Pink Floyd Roger Waters plánované koncerty v poľskom Krakove neodohrá. Dôvodom je jeho kritický postoj k Ukrajine po začatí ruskej agresie.

25.09.2022 16:30
Roger Waters Foto:
Roger Waters preberá argumenty proruskej propagandy o tom, že vojnu na Ukrajine vyprovokoval Západ, NATO a ukrajinskí extrémisti.
debata (5)

Dva koncerty v rámci turné This Is Not a Drill (Toto nie je cvičenie) sa mali konať v krakovskej Tauron Arene 21. a 22. apríla budúceho roka. Hudobníkov manažér však bez udania dôvodu informoval, že sa neuskutočnia, povedal zástupca Tauron Areny Lukasz Pytko.

Mestské zastupiteľstvo v Krakove pripravovalo na stredu (28. septembra) hlasovanie, v ktorom mali hudobníka označiť za neželanú osobu pre jeho výroky na adresu Ukrajiny.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

„S vedomím ruského zločinného útoku na Ukrajinu a vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi…, vyjadrujú poslanci v Krakove rozhorčenie nad vyhláseniami pána Rogera Watersa o ruskej invázii,“ píše sa v návrhu.

„Takáto akcia by bola pre naše mesto hanbou. Nech spieva v Moskve a hrá sa na Putinovho priateľa,“ vysvetlil mestský poslanec Lukasz Wantuch pre poľské médiá a krajanov vyzval, Watersa bojkotovali.

Waters začiatkom septembra zaslal otvorený list manželke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olene, v ktorom „extrémistických nacionalistov“ obvinil, že Ukrajinu priviedli do „zničujúcej vojny“. Vyzval ju, aby „hľadala inú cestu“ s cieľom „zastaviť zabíjanie“. Hudobník nešetril ani Západ, ktorému vyčítal jeho dodávky zbraní Ukrajine, a NATO obvinil, že provokovalo Rusko.

Netrebko Čítajte viac Netrebková žaluje Metropolitnú operu. Žiada 350-tisíc dolárov

Zelenská v reakcii napísala, že to Rusko „spustilo agresiu proti Ukrajine. Ukrajinci chránia svoju krajinu a budúcnosť svojich detí. Ak sa vzdáme boja, zajtra nebudeme. Ak sa vzdá Ruská federácia, vojna sa skončí.“

Waters v nedeľu (25. septembra) na facebooku poprel správy poľských médií, že jeho tím koncert zrušil. Wantucha zároveň skritizoval za „drakonickú cenzúru“.

Pink Floyd pred 40 rokmi: Rick Wright, Roger... Foto: Capitol records
pink floyd Pink Floyd pred 40 rokmi: Rick Wright, Roger Waters, Nick Mason a David Gilmour.

„Zdá sa, že Lukasz Wantuch netuší, že som celý život, a to aj za cenu osobných strát, pracoval v službách ľudských práv,“ napísal 78-ročný britský hudobník na sociálnej sieti. Zdôraznil, že chcel zúčastnené štáty iba vyzvať, aby sa snažili vyrokovať mier, a nie vyhrocovať situáciu až do trpkého konca.

Ihor Ivaňko Čítajte viac Ruskí umelci si nesplnili úlohu - hovoriť o režime

Waters, ktorý kapelu Pink Floyd opustil už v roku 1985, je známy politický aktivista. Napríklad Izrael označil za „štát apartheidu“, kritizoval podporovateľov brexitu, vyjadril pohŕdanie nad americkým exprezidentom Donaldom Trumpom a pranieroval „vládnucu triedu“ za uväznenie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea.

David Gilmour, Watersov niekdajší spoluhráč zo skupiny Pink Floyd (zostal jej členom), je, naopak, veľkým podporovateľom Ukrajiny vo vojne s Ruskom. V apríli s kapelou a ukrajinským spevákom Andrijom Chlyvňukom vydali singel Hey, Hey, Rise Up!, z ktorého výťažok venovali na humanitárnu pomoc vojnou skúšanej krajine.

Videoklip k piesni Hey, Hey, Rise Up!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Pink Floyd #Roger Waters #vojna na Ukrajine