Slávny muzikál West Side Story mal premiéru pred 65 rokmi

Legendárny muzikál West Side Story, inšpirovaný Shakespearovým príbehom Rómea a Júlie, mal premiéru v divadle Winter Garden na newyorskom Broadwayi 26. septembra 1957. Dynamika, rýchlosť a rytmickosť, to sú dominantné prvky diela, ktoré rozpráva o súboji dvoch gangov o nadvládu na ich teritóriu.

26.09.2022 08:00
West Side Story Foto:
West Side Story rozpráva tragický príbeh lásky Američana Tonyho a Portoričanky Marie.
debata

Dej sa odohráva v jednej zo štvrtí západnej časti New Yorku. O životný priestor tam bojujú dve znepriatelené skupiny mladých ľudí – domáci Tryskáči a portorikánski prisťahovalci nazývaní Žraloci.

West Side Story Čítajte viac West Side Story: Príbeh jedného z najúspešnejších muzikálov sveta

Dvaja príslušníci proti sebe stojacih skupín – Tony a Maria – sa do seba zaľúbia, s čím však ich okolie nesúhlasí a vzájomná nenávisť oboch komunít vyústi až do tragického konca.

Trailer k slávnemu hudobnému filmu z roku 1961.

V slávnom muzikáli zazneli nesmrteľné hity ako America, Maria, Tonight, Somewhere alebo I Feel Pretty, ktoré majú dodnes v repertoári viacerí umelci vrátane operných spevákov.

Nápadom na vznik súčasnej verzie Shakespearovej tragédie Rómeo a Júlia sa dramatik Artur Laurents a uznávaný hudobný skladateľ Leonard Bernstein zaoberali už v roku 1949.

Pieseň America z filmovej verzie muzikálu.

Spočiatku uvažovali o konflikte medzi skupinou židov a katolíkov počas židovských veľkonočných sviatkov Pesach, no potom sa rozhodli presunúť námet do prostredia Portoričanov v chudobnej newyorskej štvrti Upper West Side a zamerať sa na mládež.

Leonard Bernstein Čítajte viac Leonard Bernstein: Hudbou chcel spasiť svet

Preto zmenili aj názov diela – z pôvodne zamýšľaného East Side Story sa stal West Side Story. Piesne, ktoré zložil Bernstein, skvele otextoval skúsený Stephen Sondheim.

Dueto Tonight z úspešného filmového muzikálu.

Príbeh je známy po celom svete najmä vďaka filmovému spracovaniu z roku 1961, ktoré ocenili desiatimi Oscarmi. Vlani modernejšiu verziu muzikálu nakrútil aj slávny americký režisér Steven Spielberg, tá sa však úspešnému originálu nevyrovnala.

Tonyho vyznanie lásky - Maria.
debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #muzikál #West Side Story #Leonard Bernstein