Súboj dvoch orchestrov. Víťazmi sú všetci

Bratislavská Stará tržnica už čoskoro ožije kvalitným swingom v podaní dvoch spriatelených big bandov. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers k nám zavítajú 7. októbra, aby si zmerali sily s Bratislava Hot Serenaders na čele s Jurajom Bartošom. Počas Veľkého tanečného večera sa medzi nimi uskutoční tzv. big band battle, teda súboj medzi dvoma orchestrami. Ide o tradíciu zo Spojených štátov amerických, keď sa v 20. a 30. rokoch usporadúvali súboje na konci sezóny. Víťaz vtedy získal angažmán v nasledujúcom roku.

02.10.2022 06:00
Ondřej Havelka Foto:
Ondřej Havelka.
debata

Čo ste si pripravili na váš nadchádzajúci koncert s Bratislava Hot Serenaders?

Vzhľadom k tomu, že tančiareň v Starej tržnici je koncipovaná tradične ako „big band battle“, teda bitka dvoch orchestrov, tak sa budeme snažiť predviesť to najhorúcejšie, čo momentálne v repertoári máme, aby sme zaujali publikum a nad Hot Serenaders zvíťazili. Faktom ale je, že tieto naše stretnutia v Bratislave majú už dlhoročnú tradíciu a vždy to končí takou uzmierovacou remízou, keď nikto nie je víťazom a zároveň sú víťazmi všetci.

Ste teda tak trochu aj konkurentmi?

Myslím si, že sme predovšetkým kamaráti. Tento žáner hudby na takej kvalitatívnej úrovni robí, či už u nás alebo vo svete, len málokto. Hráme viac 30. a 40. roky, Bratislava Hot Serenaders sa koncentrujú skôr na 20. roky. V oboch prípadoch je to však vysoká kvalita a myslím si, že nemôžeme hovoriť o konkurencii, ale o priateľstve.

Ako dlho toto priateľstvo trvá?

Myslím si, že veľmi dlho. Kedysi dávno sme prehovárali Jura Bartoša z Bratislava Hot Serenaders, aby s nami hral v Originálnom Pražskom Synkopickom Orchestri Pavla Klikara, ale to je už niekoľko desiatok rokov. Juro sa vtedy najmä za pomoci svojich rodičov nedal prehovoriť, takže postupne vyštudoval všetky hudobné školy, ktoré mohol, a stal sa z neho fenomenálny sólista. Vďaka tomu, že už 15 rokov robí kapelníka aj v Melody Makers, sme dva naozaj spriaznené orchestre.

Pridali ste do svojho repertoáru za posledný čas aj nejaké novinky?

Samozrejme. Každý rok prinášame nové veci a nový koncertný program pre naše publikum.

Plánujete v najnovšej dobe vydať nové CD?

Zatiaľ posledný album sme vydali na konci minulého roka, takže teraz si asi dáme chvíľu pauzu. Faktom však je, že budeme točiť album s Adamom Plachetkou. Ide o veľký koncertný projekt, ktorý chystáme na budúci rok. Bude ho sprevádzať aj nový album.

Bude to koncertná show venovaná tvorbe Voskovca, Wericha a Jaroslava Ježka. Ten bol jedným z hlavných propagátorov džezu u nás a vďaka jeho tvorbe bolo množstvo muzikantov inšpirovaných k tomu, aby ho nasledovali. To akosi urýchlilo rozvoj československého džezu a swingu.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers - Rhythm Is Our Business

Nachádza si džez svojich priaznivcov aj medzi mladou generáciou?

Myslím si, že v súčasnosti veľmi. V posledných rokoch dochádza k celosvetovému „boomu“ návratu k tanečnému swingu, takže vo veľkom vznikajú tanečné kluby, kde prevažujú swingári. Tí sa učia predovšetkým tanec lindy hop.

Myslím si, že práve vďaka tomu všeobecne stúpla popularita klasickej swingovej hudby. My to cítime aj na našich koncertoch, predovšetkým vo veľkých metropolách na ne chodí veľa mladých ľudí. To uvidíte aj v Starej tržnici 7. októbra, kde bude určite veľa mladých tanečníkov swingu.

Ako ste prežívali obdobie pandémie? Usporadúvali ste online koncerty?

Natočili sme jeden online klip, ale koncerty sme nerobili. Mne to jednoducho nepríde ono. Bol som však aktívny inde – moderoval som prvú Pražskú jar, ktorá bola online. V obdobiach medzi lockdownami sa nám podarilo nakrútiť album a jeden veľký televízny dokument o tanečnom swingu u nás.

Vystupujú s vami aj vaše deti. Aká je ich úloha v orchestri?

Spievajú a tancujú.

Ako sa k tomu dostali?

Myslím si, že som ich neprehováral ani som ich k tomu vedome neviedol, jednoducho sa to tak stalo, že si k tomu našli cestu.

Čomu sa ešte venujete okrem Melody Makers?

Predovšetkým réžii. Svoj čas delím medzi réžiu a pôsobenie v Melody Makers, pretože za orchester mám zodpovednosť, keďže som jeho umeleckým riaditeľom. Môžem si, alebo skôr musím teda vymýšľať náplň práce. Na novom repertoári pracujeme každý rok. Čo sa týka réžie, to je moja druhá profesia, ktorá sa veľmi rozvinula. Predovšetkým sa venujem opere.

Koncert Bratislava Hot Serenaders.

Čo pre vás znamená opera?

Pokiaľ obsahuje kvalitnú hudbu a libreto sa dá rozprávať zaujímavým spôsobom, je to veľmi zábavná a vzrušujúca činnosť. Vždy hovorím, že opera je taký dvojhodinový divadelný klip.

Robili ste s vašimi Melody Makers niekedy hudbu do filmu? Mali by ste o to prípadne záujem v budúcnosti?

Chystám film, ktorý bude postavený na swingovej hudbe. Pravdepodobne to bude česko-slovenský film, plánujeme koprodukciu so slovenskými partnermi. Na to sa, samozrejme, teším. Hudbu do filmu nahrá práve môj orchester Melody Makers.

Ondřej Havelka (67)

Český spevák, tanečník, režisér, herec a scenárista. Vyštudoval herectvo na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe a réžiu na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Niekoľko rokov pôsobil v pražskom divadle Studio Ypsilon. V roku 1995 založil swingový big band Melody Makers, ktorý sa venuje interpretácii džezovej a populárnej hudby 20. – 40. rokov 20. storočia. Ondřej Havelka je jeho umeleckým riaditeľom a sólistom. V roku 1996 mu Akademie Czech Grammy udelila titul Jazzman roka. Má za sebou mnoho hereckých rolí, najznámejšia je hlavná postava vo filme Saturnin. Režíroval napríklad opery Nagano (2004), Prodaná nevěsta (2006), La bohème (2008) či Orfeo ed Euridice (2014), inscenácie Muži v ofsajdu (2007) či V rytmu swingu buší srdce mé (2015). V roku 2018 mal premiéru jeho prvý celovečerný film Hastrman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #swing #Bratislava Hot Serenaders #Ondřej Havelka #Melody Makers