Festival Next otvorila Angličanka Tirzah. Priniesla podmanivé tajomno

Festival Next prináša súčasnú svetovú hudbu až do nedele. Na záver pozýva na minimalistický koncert Frédérica Blondyho, vystúpi britský raper a tanečník Blackhaine, Lyra Pramuk, Francúz DJ Lycox, všestranná hudobníčka DJ Haram či švédske duo SHXCXCHCXSH.

29.09.2022 18:58
festival Next tirzah Foto:
Festival Next v bratislavskom Divadle P.O. Hviezdoslava otvorila v stredu Angličanka Tirzah (na snímke vpravo).
debata

Tvorbu Angličanky Tirzah, ktorá v stredu otvorila v divadle P. O. Hviezdoslava bratislavský festival Next, možno bez zaváhania označiť za jedinečnú. Ak ste rezignovali na pop ako na vyčerpaný žáner, pri počúvaní jej produkcie pookrejete. Na moderné pesničkárstvo, jemnocitný soul a mäkkú R&B melodickosť nahliada experimentálne, spontánne a intuitívne. Na scéne populárnej hudby presýtenej bombastickou a prezdobenou produkciou vymedzenou trendmi a prešpekulovanými koncertnými choreografiami je Tirzah pre jej intuitívnu krehkosť a civilnosť umelkyňou vzácneho výskytu.

Tirzah - Devotion (feat. Coby Sey)

Taký bol aj jej stredajší koncert. Koncertne ju sprevádzali Coby Sey (spieval v podmanivých skladbách Hive Mind a Devotion) a Momoko Gill v retro priestoroch divadla, o ktoré sa organizátori usilovali už po minulé roky. Ich tieňom zahalené siluety ustupovali výlučne hudbe. Vystačili si so syntetizátorom, hrdzavým zvukom gitary, bicími, drum mašinou či lo-fi pískaním. Hoci divadelná sála nie je ideálna pre stopercentný zvukový zážitok, mäkké vokály, pomalosť pohybu a minimalistické aranžmány, ktoré sa neštítia surového, miestami expresívneho DIY zvuku, zahnali všetky pochybnosti o technických nedostatkoch.

Tirzah (vpravo) vystúpila s hudobníčkou Akasi... Foto: Šimon Lupták
festival Next tirzah Tirzah (vpravo) vystúpila s hudobníčkou Akasi Momoko a hudobníkom Coby Sey.

Tirzah je záhadná a na pódium priniesla svoje tajomno, aby ho kde-tu vyzliekla. Hoci s nami komunikovala stroho, subtílnymi avantdgardnými ľúbostnými piesňami zdieľala osobný priestor.

Ako trinásťročná nastúpila na školu Purcell School for Young Musicians, kde stretla a skamarátila – pre jej súčasnú tvorbu zásadných – Micu Levi. Levi sa okrem experimentálnej popovej produkcie venuje tvorbe filmovej hudby (za film Jackie režiséra Pabla Larraína boli nominovaní na Oscara), tvoria aj pod prezývkami Taz a Meeks. Ich spoločný album Devotion (2018), pod ktorý sa Tirzah síce podpísala ako sólo umelkyňa, no vznikal v úzkej kolaborácii s Levi, bol výsledkom desaťročného zbierania materiálu. Hoci majú hudobné vzdelanie, prekračujú ho živelnou hrou bez pravidiel. Druhý album Colourgrade (2021) je kozmickejší, hrdelnejší aj rafinovanejší ako debut a Tirzah doň vtlačila aj čerstvú skúsenosť s materstvom.

Na festivale Next vystúpil aj ukrajinský... Foto: Šimon Lupták
festival Next 2022 Na festivale Next vystúpil aj ukrajinský hudobník Heinali.

V prvom koncerte sa predstavil ukrajinský hudobník Oleh Shpudeiko vystupujúci pod prezývkou Heinali. Nástrojom ukrajinského hudobníka je modulárny syntetizátor a slovenskému publiku predstavil aj skladby, ktoré po invázii ruských vojsk na Ukrajinu zdieľal so svetom on-line, živými koncertmi z bombového krytu v Kyjeve. Skladby z jeho zatiaľ posledného albumu Madrigals sú inšpirované barokom, no typická ozdobnosť je skrotená ambientnými polohami. Heinaliho pocta starej hudbe mala v kontexte vojny silnú symboliku, dovolila vystúpiť zo smútku a prekročiť úzkosť zo stavu vecí.

Ester Wiesnerová  speváčka, hudobná skladateľka, textárka Čítajte aj Hrá džez a spieva aj s väzenkyňami

Festival Next prináša súčasnú svetovú hudbu až do nedele. Na záver pozýva na minimalistický koncert Frédérica Blondyho a jeho predvedenie skladby Occam XXV od skladateľskej legendy Élian Radigue. Koncert bude v Slovenskom rozhlase a organizátori sa ho rozhodli sprístupniť zadarmo.

Vihorlatské múzeum v Humennom Čítajte aj Koncert Cesta okolo sveta za 80 dní upozorní na kultúrne pamiatky

Vo štvrtok sa koncertný program Nextu presúva do A4-priestoru pre súčasnú kultúru, kde vystúpi napríklad britský raper a tanečník Blackhaine. V piatok uzavrie koncerty Lyra Pramuk a program bude pokračovať v kotolni STU, kde zahrá okrem iných Francúz DJ Lycox. Medzinárodnú klubovú scénu zmapuje aj sobotná noc. V premiére sa predstaví všestranná hudobníčka DJ Haram či švédske duo SHXCXCHCXSH, ktoré sľubuje prekročenie limitov tanečnej hudby a techna po techne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Next