Pink Floyd stoja na pevných základoch

Asi neexistuje rocková sieň slávy, v ktorej by nemali svoje čestné miesto. Britské legendy psychedelického rocku Pink Floyd svoj albumový debut The Piper at the Gates of Down vydali 5. augusta 1967, presne pred 55 rokmi.

04.08.2012 07:00
Pink Floyd Foto:
Pink Floyd
debata

Pink Floyd v zostave Roger Waters, Syd Barrett, Nick Mason a Richard Wright hrávali spolu už od roku 1965, o dva roky neskôr už mali dokonca single Arnold Layne a See Emily Play v britskej Top 20. Profesionálni hudobníci sa z nich však oficiálne stali až po podpise zmluvy s nahrávacou spočnosťou EMI. Nešlo však o žiaden lukratívny kontrakt, v EMI vôbec netušili, čo môžu od kapely, ktorej experimentálne živé vystúpenia už vtedy do Londýna priťahovali stovky zvedavcov, čakať.

Pink Floyd sa rozhodli šancu využiť naplno. Nahrávali v slávnom štúdiu na Abbey Road, hoci pútnickým miestom sa nenápadná londýnska ulička stala vďaka The Beatles až o čosi neskôr. Pink Floyd v tom čase fungovali pod vedením Syda Barretta. S kapelou však nahral už len jeden album – A Saucerful of Secrets (1968) a jeho miesto následne zaplnil David Gilmour. Charizmatický, no sám seba celkom nezvládajúci Barrett však napriek krátkej kariére položil kapele pevné základy- napokon Pink Floyd v obmedzenej miere fungujú aj dnes po 50 rokoch.

The Piper at the Gates of Down dodnes mnohí zaraďujú medzi najdôležitejšie albumy všetkých čias. Skladby ako Bike, Interstellar Overdrive či The Gnome sa nestratili ani v tieni neskorších legendárnych hitov The Wall, Wish You Were Here či skladby Shine on You Crazy Diamond, ktorú Pink Floyd v roku 1975 venovali odlúčenému Barrettovi. Hudobný génius z kapely odišiel roku 1968. Kapela však odchod očakávala, a keďže sa frontmanova už tak krehká duševná kondícia pod vplyvom drog stále zhoršovala, čiastočne to aj privítala. Barrett sa po dvoch sólových albumoch utiahol do ústrania a roku 2006 zomrel na rakovinu pankreasu. Hoci so svojou slávnou minulosťou nechcel mať nič spoločné, kapela údajne až do konca dohliadala na to, aby mu na účet pravidelne odchádzal podiel na ich komerčnom úspechu.

A ten je naozaj impozantný. Už ich štvrtý album Ummagumma (1969) bol platinový, rovnako ako neskoršie The Dark Side of the Moon, Animals či The Wall, ktorý sa preslávil aj v podobe filmu. Poslednú štúdiovú nahrávku Division Bells Pink Floyd vydali roku 1994. Na pódiu sa opäť stretli až roku 2005, a hoci neskôr odmietli ponuku na spoločnú koncertnú šnúru, nevylúčili príležitostné spojenia. Trojica Mason, Gilmour a Waters tak spolu zopár skladieb odohrala naposledy aj roku 2011.

debata chyba