Prichádzajú Beatles! Pred 60 rokmi vydali prvý singel

Je to veľmi jednoduchá pieseň. Jej základom sú tri akordy a v texte sa až 24-krát spomína slovo "love" (milovať). Napriek tomu zmenila dejiny populárnej hudby. Skladba Love Me Do, ktorá vyšla pred 60 rokmi, bola totiž prvým singlom legendárnej skupiny Beatles. Stala sa ich prvou piesňou vysielanou v rádiu a zároveň ich prvým hitom.

05.10.2022 07:00
Britain The Beatles Foto:
Zľava: Kapela The Beatles - Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr a John Lennon na archívnej snímke.
debata

Pre členov kapely to bol jeden z najšťastnejších dní v živote. Nielenže sa 5. októbra 1962 na pultoch britských predajní objavila ich prvá malá platňa, ale ešte v ten večer Love Me Do zahralo aj obľúbené Rádio Luxembourg.

„Bol som doma a všetci sme to počúvali… Bol to ten najlepší pocit zo všetkých,“ prezradil po rokoch gitarista skupiny George Harrison.

Spoluator skladby Paul McCartney neskôr ironicky zhodnotil, že to bola „veľká filozofická pieseň“. „Miluj ma, miluj. Vieš, že ťa milujem. Vždy budem verný, tak, prosím, miluj ma, miluj,“ spieva tam za zvukov harmoniky.

Text pôsobí takmer detinsky, ale v tom čase to nebolo nič výnimočné. Pieseň navyše zložili v roku 1958, keď mal Paul iba šestnásť a John Lennon sedemnásť rokov.

John Lennon Čítajte viac John Lennon by mal 80. Chrobák, ktorý spieval o mieri

„Celé sme to napísali spolu. Pôvodný nápad mohol byť môj, no pri niektorých pesničkách to bolo fifty-fifty, a myslím, že táto bola jednou z nich,“ priblížil McCartney.

Lennon zase autorstvo pripísal Paulovi. „Možnože som pomohol so strednou časťou, ale nemôžem to odprisahať. Viem, že tú pieseň mal už v Hamburgu, dokonca oveľa skôr, ako sme začali skladať.“

Foto: Profimedia/Dmitri Kasterine / Camerapress
Beatles

Jedna hviezda alebo štyri?

Beatles pieseň nahrali v londýnskom štúdiu Abbey Road pre spoločnosť Parlophone, ktorá bola súčasťou hudobného vydavateľstva EMI.

V júni 1962 tam zavítali po prvý raz na skúšobné nahrávanie, kde si ich vypočul šéf a hudobný producent firmy George Martin. Najprv uvažoval, že niekoho z nich – napríklad Paula – vyberie za hlavného speváka a ostatní ho budú sprevádzať.

Paul McCartney Čítajte viac Akoby mu sfalšovali rodný list. Paul McCartney má už 80 rokov

„Potom som si však uvedomil, že ak to spravím, celkom zmením charakter skupiny. Prečo by mal byť jeden z nich hviezdou? Patrili k sebe. Mali šarm a boli to očarujúci mladí ľudia,“ opísal svoje dojmy Martin.

Jeden člen kapely mu však predsa len prekážal – bubeník Pete Best. Podľa Martina mohol so skupinou vystupovať na koncertoch, no v štúdiu ho už nechcel.

Ringo Starr Foto: SITA
Ringo Starr Ringo Starr

A tak ho spoluhráči obetovali. Nemali ani toľko odvahy, aby mu to povedali do očí. To, že má vyhadzov, mu oznámil ich manažér Brian Epstein. Namiesto Besta sa za bicie posadil Ringo Starr, s ktorým sa Beatles skamarátili počas pobytu v Hamburgu.

Beatles - koncert Čítajte viac Beatles ako ich nepoznáme

V septembri 1962 sa už v novej zostave vrátili do štúdia, aby nahrali prvý singel. John, Paul a George to už trocha poznali.

V roku 1961 vyšiel v Nemecku singel s rokenrolovou verziou škótskej folkovej piesne My Bonnie, ktorú naspieval Tony Sheridan a Beatles využil ako sprievodnú kapelu. Teraz to však bolo iné – už nerobili len „krovie“ inému spevákovi, hrali vlastné skladby.

Ringove obavy

Na prvú stranu malej platne vybrali Love Me Do a na druhú pieseň P. S. I Love You. Martin Beatles zasvätil do tajov nahrávania, poradil, ako skladby vylepšiť, a po prvej skúške sa spýtal, či sa im niečo nepozdáva.

„Tak ja začnem. Nepáči sa mi vaša kravata,“ odľahčil situáciu George, načo sa všetci rozosmiali. Aj tak však zostali napätí a najväčší strach lomcoval Ringom. Bál sa, aby ho nevyhodili ako Besta.

Britain The Beatles Čítajte viac Tretina mladých nepozná skupinu Beatles

Martin totiž netušil, s akým bubeníkom Beatles prídu, preto na nahrávanie zabezpečil profesionála Andyho Whitea a Ringovi dal do ruky len tamburínu.

Love Me Do nahrali dokopy 17-krát, kým bol Martin spokojný. Vystresovaný Ringo neskôr Whitea vystriedal, ale vládol tam taký chaos, že napokon nikto nevedel určiť, či je na singli verzia, kde bubnuje Ringo alebo White.

Britain The Beatles Čítajte viac Pred 60 rokmi Beatles prvýkrát vystúpili vo svojej najslávnejšej zostave

Ešte predtým, ako sa titul dostal do predaja, rozoslalo vydavateľstvo 250 nahrávok rôznym rádiám, diskdžokejom či hudobným redaktorom. Propagácii platne výrazne pomohol i Epstein, ktorý pre svoj rodinný podnik kúpil 10-tisíc výliskov a zamestnancov vyzval, aby písali do rádií a žiadali si zahrať Beatles.

The Beatles

Pozrite si fotky slávnej kapely

Fotogaléria
Beatles: John Lennon, George Harrison, "Let It...
+17Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia...

Vďaka tomu singel prerazil do britských hitparád. Z pôvodného 49. miesta sa pieseň šplhala čoraz vyššie, až v decembri 1962 dosiahla svoje najlepšie umiestnenie na 17. priečke.

Beatles to síce ešte nepreslávilo, no zvesti o výnimočnej štvorici prekročili hranice Liverpoolu. O pár mesiacov neskôr, keď nahrala ďalšie hity, sa už medzi fanúšikmi začala šíriť naozajstná „beatlemania“.

Na druhej strane singlovej platne bola pieseň P. S. I Love You.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #John Lennon #Paul McCartney #The Beatles #rokenrol #Love Me Do