Eurovíziu bude budúci rok hostiť Liverpool

Hostiteľom budúcoročnej pesničkovej súťaže Eurovízie bude 13. mája anglické mesto Liverpool. Súťaž sa bude konať v Británii po tom, čo Európska vysielacia únia predtým (EBU) rozhodla, že tohtoročný víťaz, Ukrajina, nebude môcť pre ruskú inváziu podujatie usporiadať. Británia skončila tento rok na druhom mieste. Informujú o tom agentúry PA a DPA a stanice BBC.

07.10.2022 22:50
Italy Eurovision Song Grand Final Foto: ,
Kalush Orchestra z Ukrajiny s ukrajinskou vlajkou na pódiu v Turíne počas Eurovízie v roku 2022.
debata (2)

Vo finále bol s Liverpoolom škótsky Glasgow, ktorý bol favoritom britských stávkových kancelárií. V predchádzajúcom kole vyradili Birmingham, Leeds, Newcastle, Sheffield a Manchester.

Uchádzačské mestá mali preukázať, ako by vedeli reflektovať ukrajinskú hudbu a kultúru.

Británia bude hostiť súťaž Eurovízie po deviaty raz, čo je rekord. Naposledy usporiadali túto súťaž v Británii v roku 1998, a to v meste Birmingham.

Britain Platinum Jubilee Čítajte viac Eurovízia 2023 bude večierkom Ukrajiny, odkazuje britský spevák Sam Ryder

V tohtoročnej Eurovízii v talianskom Turíne triumfovala ukrajinská skupina Kalush Orchestra so skladbou „Stefanija“. Podľa tradície je hostiteľskou krajinou nasledujúceho ročníka súťaže vždy víťaz z predchádzajúceho roka. Británia sa tento rok umiestnila na druhej priečke s piesňou Sama Rydera s názvom Space Man.

EBU, ktorá je organizátorom ceny Eurovízie, v júni rozhodla, že Ukrajina sa v roku 2023 nemôže stať dejiskom súťaže, pretože pre vojnu nie je možné zaistiť bezpečnosť vyše 10 000 ľudí zapojených do produkcie tejto šou a ďalších 30 000 očakávaných fanúšikov. EBU na tomto rozhodnutí trvala napriek protestom zo strany ukrajinskej vlády, ktorá navrhovala preložiť miesto konania do pohraničnej oblasti v rámci Ukrajiny vzdialenej od frontu.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci ustúpili, ďalšia Eurovízia bude v Británii
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #liverpool #Eurovízia