Oscarová Markéta Irglová vydáva po ôsmich rokoch nový album Lila

Herečka a speváčka Markéta Irglová, držiteľka Oscara, známa nielen vďaka účinkovaniu vo filme Once ako polovica dua The Swell Season, prichádza s novou platňou Lila. Vydáva ju po viac ako ôsmich rokoch od vydania albumu Muna. TASR informoval PR manažér Přemysl Štěpánek.

09.10.2022 14:00
debata
Markéta Irglová spolupracovala na albume Lila... Foto: Masterkey Sounds
markéta irglová Markéta Irglová spolupracovala na albume Lila so svojím partnerom, producentom Sturlom Mio Thorissonom.

Motívom platne, ktorý v deviatich skladbách speváčka ponúka, je láska. Platňa predstavuje Irglovú, ktorá žije svoj vysnený život plný lásky a zdieľa zmierenia s vecami, ktoré nemôže ovládať. LP vychádza na purpurovom vinyle s vloženými textami a fotografiami. CD bude zabalené v 40-stránkovej knihe, ktorá bude obsahovať texty aj fotografie.

Irglová vytvorila album Lila so svojím partnerom, producentom Sturlom Mio Thorissonom v ich spoločnom štúdiu Masterkey. Album je ukážkou klavírnych a aranžérskych zručností Irglovej, ktoré ju preslávili už v piesni Falling Slowly.

Marketa Irglova: Lila Foto: Masterkey Sounds
marketa irglova Marketa Irglova: Lila

Ku speváčke a skladateľke sa na celej platni pridáva známa hráčka na sláčikové nástroje narodená vo Fínsku a teraz žijúca v Írsku Marja Gaynor, český gitarista Peter Moc a venezuelský perkusionista Manuel Barreto.

Sama speváčka k tomu hovorí: „Naučiť sa, jednoducho, sedieť a prijímať veci, ktoré nemôžem zmeniť, ma doviedlo ďalej, než je snaha vyriešiť ich alebo od nich ujsť. Postupne ma to priviedlo do hlbších miest v mojom srdci a za to som vďačná.“

Trailer filmu Once

Speváčka, skladateľka a herečka Markéta Irglová začala hrať na klavíri ako osemročná, o rok neskôr dostala od rodičov aj prvú gitaru. Mala 13, keď sa zoznámila s írskym muzikantom Glenom Hansardom z írskej rockovej skupiny The Frames, ktorý prišiel do Valašského Meziříčí na festival. Od 16 s ním koncertovala v zahraničí. Spolu zložili a nahrali album The Swell Season. Neskôr natočili film Once a zložili k nemu aj hudbu. Spolu s Glenom získali filmového Oscara za pesničku Falling Slowly k tomuto filmu. V súčasnosti žije na Islande s producentom Sturlom Thorissonom, v novembri 2013 sa jej narodila dcéra Árveig, v auguste 2015 syn Eyvindur a v roku 2018 syn Fródi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Glen Hansard #Once #Markéta Irglová