Štátna filharmónia Košice otvára svoju 54. koncertnú sezónu

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) otvára svoju 54. koncertnú sezónu. V rámci nej pre návštevníkov pripravila abonentné, komorné i mimoriadne koncerty, ako aj festivaly Ars Nova, Košická hudobná jar či práve zrealizovaný Medzinárodný organový festival Ivana Sokola. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠfK Lucia Radzová. Podľa jej slov sa na koncertoch predstavia aj výnimoční sólisti z domácej i zahraničnej scény.

10.10.2022 17:00
Robert Jindra 3 Foto Zdenko Hanout Foto:
Šéfdirigent košickej filharmónie Robert Jindra.
debata

Otvárací koncert sa uskutoční vo štvrtok (13. 10.) o 19.00 h v košickom Dome umenia. Okrem iného na ňom zaznie 3. symfónia Kurta Atterberga s podtitulom Obrázky západného pobrežia, Symfonietta rustica od Eugena Suchoňa či Sibeliov Koncert pre husle a orchester d mol. Sólistkou včera bude Júlia Pusker, koncert sa uskutoční pod vedením šéfdirigenta Roberta Jindru.

„Cyklus A ponúka dokopy 14 koncertov, vysoké umenie a objavné programy,“ uvádza ŠfK na svojej webovej stránke. Okrem Jindru sa koncerty uskutočnia aj pod taktovkou hlavného hosťujúceho dirigenta Zbyňka Müllera a ďalších hosťujúcich dirigentov. Popri známych klasických a romantických dielach symfonickej hudby bude v programe tohto cyklu bohato zastúpená aj hudba 20. storočia.

Dramaturgia koncertného B cyklu podľa ŠfK ponúka v siedmich koncertoch populárnejší program. Odznejú napríklad Beethovenova 5. symfónia Osudová, Mozartov Prvý klavírny koncert, Musorgského kultové dielo Obrázky z výstavy, Dvořákove Biblické piesne, Mozartova Symfónia č. 41 Jupiterská a ďalšie. „Tento rok bude súčasťou B cyklu aj prvý z trojice Vianočných koncertov a tiež obľúbený a očakávaný koncert filmovej hudby,“ dodala Radzová.

ŠfK v rámci mimoriadnych koncertov pripravila napríklad aj Novoročný koncert pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. V novej sezóne nachystali tiež niekoľko hudobno-vzdelávacích projektov pre deti a študentov.

„Počas sezóny 2022/2023 budú prebiehať aj verejné generálky a predkoncertné stretnutia, ktorými pútavým slovom sprevádza lektor dramaturgie Peter Katina,“ doplnila. Bližšie informácie o programe v novej sezóne sú zverejnené na webovej stránke ŠfK.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Štátna filharmónia Košice