Desať rokov a sedem platní. Vychádza unikátna kolekcia Mira Žbirku v novom masteringu

Legendárny slovenský spevák a skladateľ Miroslav Žbirka by 21. októbra 2022 oslávil životné jubileum 70 rokov a 10. novembra 2022 uplynie presne rok od jeho úmrtia. Vydavateľstvo Opus pri tejto príležitosti vydáva jedinečný vinylový komplet s názvom Miro Žbirka – OPUS Collection 1980 – 1990, siedmich Mekyho albumov z rokov 1980 až 1990 v kazetovej sade.

14.10.2022 10:00
debata
Desať rokov a sedem platní. Opus vydáva... Foto: Juraj Bartoš
Miro Žbirka NEPOUŹÍVAŤ Foto c Juraj Bartos 7 Desať rokov a sedem platní. Opus vydáva unikátnu kolekciu Mira Žbirku.

Nový vinylový komplet Miro Žbirka – OPUS Collection 1980 – 1990 je obohatený 16-stranovou brožúrou s výpoveďami Mira Žbirku pochádzajúcimi z knihy Zblízka autora Jana Vedrala a s hodnotnými dobovými fotografiami Juraja Bartoša. V exkluzívnom boxe si zberateľ nájde 7 albumov na 180 gramových vinylových platniach, nový mastering z originálnych analógových pásov a repliky pôvodných obalov s textami piesní.

Miroslav Žbirka - Do člna

“Meky na vinylových platniach začínal ako poslucháč a aj ako spevák a skladateľ. A bol ich vášnivým zberateľom. Keď sa vrátili, opäť ich začal počúvať a zbierať. Som veľmi rada, že teraz ako darček k nedožitej sedemdesiatke dostáva pekný LP box so siedmimi platňami, ktoré nahral pre Opus. Určite by ho to veľmi potešilo,” hovorí Mekyho manželka Katka Žbirková k vyjdeniu LP boxu.

Miro Žbirka - Možno sa ti zdá (klip) (1988)

V pondelok 17. októbra 2022 sa v Bratislave uskutoční dlho očakávané podujatie Tribute to Miro Žbirka 70, spomienkový koncert na počesť nedožitých 70. narodenín slovenskej hudobnej legendy, kde si budú môcť Mekyho fanúšikovia tento jedinečný box zakúpiť. A nielen tam. Exkluzívny LP komplet vychádza oficiálne už 14.10.2022 a obsahuje albumy Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni, Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K.O.

meky v animovanom klipe k piesni Naihodou Čítajte viac Meky by mal 70. Zaspieva mu aj Marika Gombitová

Hudobný publicista a Mekyho dlhoročný spolupracovník Rado Mešša povedal: “S Mekym sme sa o vinyloch často rozprávali. Mal rád ich zvuk a obaly, ktoré sú takým malým grafickým a umeleckým dielom. Jeho platňu Doktor Sen som si kúpil ako svoju prvú vlastnú LP už v roku 1980. Stále ju mám aj s ďalšími, ktoré vtedy vyšli. Teší ma, že si všetky Mekyho pre slovenskú hudbu osemdesiatych rokov zásadné albumy môžeme doplniť o kvalitné vinyly s vynoveným zvukom. Ten si budú môcť ako bonus z gramofónov priamo v NTC vypočuť aj návštevníci bratislavského koncertu Tribute to Miro Žbirka 70.”

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte aj Len skladám piesne, hovorí Meky

„Doteraz najrozsiahlejší box (7LP) v dejinách slovenského rock-popu mapuje úvodnú dekádu sólovej kariéry legendy, ktorá je priamo previazaná aj s najúspešnejším obdobím hudobného vydavateľstva Opus. Po takmer troch desiatkach rokov opäť na znovuzrodenom formáte vinylovej LP platne tak dostanú možnosť si všetci fanúšikovia opäť vypočuť jeho slávne albumy v podobe, v akej boli pôvodne koncipované. Pri príprave textovej časti som napokon prišiel na to, že najlepšie o albumoch a pesničkách dokázal rozprávať ich samotný autor a interpret prostredníctvom svojich vlastných autentických slov,“ dodal hudobný redaktor, moderátor a publicista Juraj Čurný, ktorý box zostavil.

Miro Žbirka - Slávou opitý

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka