Aj z rapovej ikony Eminema je už päťdesiatnik

Jeden z najvplyvnejších a najobľúbenejších raperov všetkých čias Eminem (vlastným menom Marshall Bruce Mathers III) – oslavuje 17. októbra päťdesiate narodeniny.

16.10.2022 08:00
eminem Foto:
Eminem v roku 2018.
debata

Eminem je považovaný za ikonu hiphopovej scény, zároveň je známy ako jeden z najkontrover­znejších a zároveň najpredávanejších umelcov začiatku 21. storočia. Celosvetovo sa z jeho albumov predalo viac ako sto miliónov a 120 miliónov singlov. Len v USA sa predalo 49,1 milióna albumov a 42 miliónov singlov. Je držiteľom 13 cien Grammy aj najpredávanejším rapovým interpretom všetkých čias. Úspešný americký raper, producent a herec to však nemal vždy ľahké. Ako dieťa z chudobných pomerov čelil mnohým prekážkam. Otec ich opustil, keď bol ešte malý chlapec, s matkou si navyše Eminem vôbec nerozumel. V štrnástich rokoch začal rapovať v menších kluboch a v deviatom ročníku sa rozhodol nadobro ukončiť štúdium, aby sa naplno venoval tomu, čo ho napĺňa.

Najskôr sa všemožne pretĺkal hudobnou scénou, no keď si ho v roku 1997 všimol vtedy už slávny raper Dr. Dre, jeho cesta za slávou nabrala na obrátkach. V roku 1999 vydal Eminem album The Slim Shady LP, za ktorý získal dve Grammy a štyri ceny MTV Video Music Awards. Texty jeho piesní sú podložené Eminemovými osobnými skúsenosťami, neľahkými životnými situáciami a nevydarenými vzťahmi. Za to, že ich spomenul vo svojich skladbách, bol aj niekoľkokrát zažalovaný, či už exmanželkou, alebo aj vlastnou matkou.

Eminem je rapová ikona nultých rokov

Eminem vo filme, v klipoch aj ako popový idol.

Fotogaléria
Eminem vo filme 8. Míľa v roku 1999.
Eminem vo filme 8. Míľa v roku 1999 s herečkou...
+6Eminem vo videoklipe k piesni Without Me za...

Začiatkom roku 2000 bol obvinený z homofóbie pre problematické texty, ktoré často obsahujú narážky na LGBT komunitu. Aby jasne ukázal verejnosti svoje stanovisko, predviedol na odovzdávaní cien Grammy v roku 2001 (kritikmi označovanú za homofóbnu) pieseň Stan s Eltonom Johnom, ktorý sa hrdo hlási k svojej homosexuálnej orientácii. Týmto duetom umlčal kritikov a o 19 rokov neskôr sa s Eltonom opäť stretol v zákulisí odovzdávania Oscarov, kde Eminem vystúpil s ikonickou skladbou Lose Yourself, za ktorú ešte v roku 2003 ako prvý raper v histórii získal Oscara za najlepšiu pieseň.

V roku 2022 vystupoval s ďalšími hiphopovými hviezdami ako Dr. Dre, Mary J. Blige či Snoop Dogg na polčasovej show Super Bowlu. Tento rok ho tiež nominovali popri Duran Duran a Dolly Partonovej na uvedenie do Rokenrolovej siene slávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eminem