Producentka a dídžejka Nina Pixel oprášila folklór. Vychádza jej debutový album

Nina Pixel sa pohybuje na scéne elektronickej hudby viac ako 10 rokov. Spočiatku bola známa najmä ako techno DJka, postupne sa prepracovala k vlastnej tvorbe a produkcii pohybujúcej sa na pomedzí subtilného aj surovejšieho techna, temného doom ambientu, často s prvkami folklórnych a tradičných prvkov.

16.10.2022 12:00
Nina Pixel Foto:
Nina Pixel debutuje albumom Ancestral Archeology.
debata

Výpravný dvojalbum poslucháča prevádza mnohoznačnými a pestrými svetmi. Kaleidoskopickým naratívom máme možnosť nazrieť do sonických svetov vnímaných súčasným hudobným jazykom. Kto povedal, že ľudovky, trávnice a folklór sa môžu spracúvať len vo Východnej.

Nina Pixel: Ancestral Archeology Foto: Weltschmerzen
nina pixel Nina Pixel: Ancestral Archeology

O to zaujímavejší je Ninin nový pohľad, vnem, syntéza. Kdesi medzi starosvetskými bylinkárskymi receptami a Dobšinského povesťami duní vlhká čierna zem.

Na prvých verziách projektov, ktoré po rokoch vyústili v dielo Ancestral Archeology Nina pracovala od roku 2020 v spolupráci s Adriánom Kriškom, ktorý tieto zvláštne súčasno-tradičné svety dopĺňa vizuálnou krajinou.

Nina Pixel by Evelyn Benciciova2

Ancestral Archeology je odhalením a cestou reimaginácie tradičnej slovenskej kultúry v najširšom možnom kontexte. Nina Pixel má k folklórnym motívom a estetike blízkodlhodobo a táto (spolu)práca nemohla vyústiť v menej epické dielo.

S dychtivosťou vnímavého archeologického bádateľstva Ancestral Archeology evokuje vždy prítomné ale často prehliadané prvky slovenskej folklórnej tradície: pred-kresťanské pohanské dedičstvo a rituálnosť, tracky s naratívmi plnými krásnej a detailnej prapodivnosti absolútne nesúznejúcimi s popkultúrou, a poverčivosť ako najvážnejšia túžba po balanse medzi rozumom a iracionalitou.

Album Ancestral Archeology vychádza vo vydavateľstve Weltschmerzen, zameranom na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. O nádherný a výnimočný dizajn dvojplatne sa postarali Andrejovia z grafického štúdia Andrej&Andrej. Album tiež vychádza na všetkých streamovacích platformách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Weltschmerzen vydavateľstvo