Špinavá zvuková hmla Swan Bride

Pred piatimi rokmi spôsobili svojím debutovým EP a najmä koncertmi na Slovensku malú internetovú senzáciu. Opakovali sa slová o exportnej kapele pre svet indie rocku, o neslovenskej hudbe a neslovenskom prejave na pódiu, a hoci si žilinskí Swan Bride zachovali aj po rokoch povesť jednej z najstabilnejších kapiel slovenskej gitarovej scény, rovnako ako ostatné skupiny od nás i Swan Bride zostali lokálnou záležitosťou.

11.08.2012 16:00
38 swanbride 3X Foto:
Swan Bride: Swan Bride
debata

Ich novinka, po spomínanom EP i následnom albume 2, nazvaná jednoducho Swan Bride však prekračuje tieň ich doterajšej tvorby a zvukom sa môže pokojne zaradiť k aktuálnemu dianiu svetovej indie scény.

Swan Bride sa totiž ako jedni z prvých na našej scéne vzdali tradičnej snahy o čo najčistejší a štandardný zvuk vytvorený zo spevu, gitary, klávesov, bicích a basy. Zahalili ho do špinavej hmly, v ktorej sa zvuky jednotlivých stôp prepletajú a vzájomne strácajú v hlučnej mase, z ktorej výnimočne a výraznejšie ako kedykoľvek predtým pretŕčajú distorované elektrické organy. Zmena prebehla i vo vokáloch, neurotický prejav Mateja Rafu sa upokojil a jednoznačnejšie tak splynul s celkom. Vo výsledku je tak nový album Swan Bride oveľa menej prístupnejší pre širšie publikum, no na druhej strane má ambíciu osloviť úplne iný pól gitarovej scény.

Paralela v zmene zvuku Swan Bride by sa dala nájsť aj s ich niekdajšími vzormi The Horrors, ktorí sa z kabaretnej gitarovky na prvom albume posunuli k cenenému vykrádaniu kultových Joy Division na dvojke, až k ambiciózne znejúcej tretej platni akoby vytrhnutej z 80. rokov. Swan Bride sa momentálne zastavili na bode dva, no je to to lepšie miesto, pretože im svedčí práve tam, kde sú.

Ťažko predpokladať, či sa Swan Bride podarí v tvrdej konkurencii tisícov rôznych kapiel z celého sveta preraziť, no na Slovensku môžeme byť radi, že máme kapelu, ktorá pristupuje k svojmu zvuku bez kompromisov. Deväť skladieb, ktoré vyšli bez vydavateľa na priesvitnej gramofónovej platni, však okrem neho prináša i dobre napísané skladby bez viditeľného slabšieho miesta. O Swan Bride sa tak už nemusí hovoriť s tradičnou formulkou, že je to dobré na „slovenské pomery“.

Hudobné novinky

Autumnist: Tiny Bit
Deadred/Starcastic, 2012 Elektronický projekt Autumnist Vlada Durajku, ktorý po zmene názvu z Abuse vydal pred štyrmi rokmi vydarený debut, pripravuje na túto jeseň novinku. Ako ukážku z nej poslal von elektronický singel Tiny Bit, kde sa okrem samotnej skladby nachádzajú i tri remixy od česko-slovenských producentov.

Bene/Aran Epochal: Medvedí singel
Silver Rocket, 2012 Slovenský raper a poet Bene je ďalším interpretom vydávajúcim spoločnú platňu s českým muzikantom Aranom Epochalom, ktorý namiesto regulárnych albumov vydáva iba splity na vinylových singloch. Na skladbách sa navzájom stali aj hosťami, podieľal sa na nich aj slovensko-ukrajinský producent Karaoke Tundra.

Flea: Helen Burns
Silverlakecon­servatory.com, 2012
Flea, basgitarista slávnych Red Hot Chili Peppers, vydáva v týchto dňoch svoje debutové sólové EP Helen Burns. Väčšina skladieb na ňom je inštrumentálnych, v jednej však hosťuje speváčka Patti Smith. EP sa dá stiahnuť bezplatne i za poplatok zo stránok amerického konzervatória Silverlake, zisk z prípadného predaja bude venovaný samotnej inštitúcii. Fanúšikovia si EP môžu objednať aj v limitovanej edícii na vinyle s Fleovým podpisom a jeho strunou z basgitary.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba