Nemoderný chalan Miro Žbirka by mal dnes 70. Pozrite si posledné video Mira Žbirku pre Pravdu

Meky naveky. Pod týmto hashtagom sa konali spomienkové koncerty na oslavu hudby Mira Žbirku. Jeho piesne zneli na letných festivaloch, na spomienkových koncertoch, ale najmä v hlavách fanúšikov. S jeho pesničkami prešli životom mnohí z nás, sú našou súčasťou. A to sa nepodarí len tak hocikomu. Skladateľ, spevák a hudobník Miro Žbirka by sa dnes, 21. októbra, dožil sedemdesiatky.

21.10.2022 05:00
Žbirka  premiéra filmu Fair Play Foto: ,
Skladateľ, spevák a hudobník Miro Žbirka (1952 - 2021).
debata (4)

Posledné veci

Miro Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave, ako je známe, jeho matka bola Angličanka, čo mu mohlo dodať imidž džentlmena so suchým humorom. On tieto predpoklady naplnil preto, že chcel. Kto sa s ním hoci raz stretol osobne, spoznal, že má ďaleko od manierov slávnych hviezd, vedel si uťahovať sám zo seba, keď priznal, že ho v hudobnom štúdiu volajú „policajtom“. Vždy chcel urobiť poctivú prácu a spolupracovníci mu občas zazlievali perfekcionizmus. Partnera v rozhovore však počúval s rešpektom. Najradšej sa bavil o muzike.

Miroslav Žbirka a Marika Gombitová.
Spevák Miroslav Žbirka počas vystúpenia na 7....
+7Miroslav Žbirka a Jana Kirschner na archívnej...

Ako spomína český novinár Honza Vedral, hudba bola preňho to najdôležitejšie, mal hlboké znalosti. Každý „päťminútový“ rozhovor sa natiahol aspoň na hodinu a prebrali pritom všetku hudbu od 60. rokov až po súčasnosť.

Miro Žbirka - Nejsi sám feat. David Žbirka

Syn David režíroval Mekymu niekoľko videoklipov a aranžoval jeho skladby: „Keď zatúžil po zmene, poslal mi na skúšku jedno demo a nakoniec navrhol, aby som produkoval celý album. Otec bol prístupný novým ideám a nápadom.“ Keď sa už Mekymu hralo o čas, poveril syna dokončiť jeho posledný album Posledné veci. Zomrel po chorobe 10. novembra 2021.

david zbirka titulna Čítajte viac Mekyho Posledné veci dokončil syn David

Bratislava – Londýn – Praha

„Meky nenahral žiadny slabý album, keď tie piesne počúvate aj s odstupom času, celá jeho kariéra bola konzistentná, bez prepadov. O kom inom v československej hudbe sa to dá povedať?“ povedal Honza Vedral. Za roky, čo sa poznali, spolu robili viacero rozhovorov, napísal knihu Miro Žbirka Zblízka a na Mekyho želanie prehovoril aj na jeho pohrebe.

Piesne Mira Žbirku znejú aj vo francúzštine, v taliančine, v nemčine, nahrávacie spoločnosti oňho mali záujem, no vtedy nemohol slobodne cestovať, a teda viac „preraziť“ na Západe. Napriek tomu do československej hudby priniesol moderný zvuk. „Vždy vedel, čo sa hrá ‚vonku‘, a mal úžasnú schopnosť preniesť nový sound do našich pomerov. Nešiel pritom slepo po ‚módnych trendoch‘, tvoril pôvodné slovenské pesničky, ktoré však nezneli staro. A to bolo unikátne,“ pripomína Honza Vedral.

Prečítajte si posledný rozhovor Mira Žbirku pre Pravdu

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte viac Len skladám piesne, hovorí Meky

Keď sa v 90. rokoch s manželkou Katkou presťahovali do Prahy, lebo tie roky česko-slovenským zväzkom, aspoň v politike, nepriali, netušil, že v novom prostredí bude musieť začínať od začiatku. Kariéru sa mu podarilo reštartovať až po desiatich rokoch Modrým albumom, a to naplno, stal sa platinovým. Zlom v kariére znamenal aj dvojjazyčný album Miro (2015), ktorý nahral v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road a priniesol spoluprácu s anglickým producentom Robom Cassom a s tímom muzikantov z kapiel Paula McCartneyho a ďalšími svetovými hviezdami. V Abbey Road nahral aj Double Album (2018) s poetickými anglickými textami Peta Browna, ktorý tvoril pre skupinu Cream.

Miroslav Žbirka - Charlie (Double album 2018)

Ešte v 80. rokoch vydal album Nemoderný chalan, no v skutočnosti vôbec nebol nemoderný, vždy sa zaujímal o nové veci. Rád prizýval na spoluprácu mladých umelcov, lebo sa mu ich práca jednoducho páčila. Nedával prednosť obalu pred obsahom. Vďaka tomu vo svojej hudbe neustrnul.

David Žbirka, Marika Gombitová, TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70, koncert Čítajte viac VIDEO: David Žbirka a Marika Gombitová spievajú pre Mekyho

Séria koncertov Tribute to Miro Žbirka 70 sa po Londýne a Bratislave končí v Prahe v deň jeho narodenín. Všetky sú oslavu Mekyho hudby, ktorá ho prežije. A dokonca sa s ňou dejú stále nové veci a to by sa mu určite páčilo: vďaka moderným technológiám získava lepší zvuk. Miro Žbirka, ktorý vždy sledoval nové trendy, sa symbolicky stal prvým československým umelcom, ktorého album vyšiel aj vo verzii Dolby Atmos.

Pozrite si posledné video Mira Žbirku pre Pravdu
Video
Čo prezradil Miro Žbirka o sebe a o novom dokumente Meky?

Miro Žbirka

Začínal v skupine Modus, v roku 1977 získali s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. V období 1976 – 1980 nahrali hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na sólovú dráhu. Vydal prvý sólový album Doktor Sen.

V roku 1982 sa ako prvý interpret zo Slovenska stal československým Zlatým slávikom. S pesničkou Love Song (V slepých uličkách) získal cenu rádia Ö3 a zvíťazil na medzinárodnom festivale v rakúskom Villachu. Ďalšia zlatá Bratislavská lýra prišla za pieseň Nechodí. V nemeckej gramofirme RCA vydal 2 LP a niekoľko singlov. Zahral si v muzikáli Neberte nám princeznú a nahral mnoho autorských albumov.

Po 20 rokoch si viackrát zopakoval víťazstvo v ankete Zlatý slávik, už na Slovensku, niekoľkokrát získal cenu Osobnosť televíznej obrazovky, bol nominovaný na album roka českých hudobných cien Anděl (Empatia, 2009). Prelomovým albumom v kariére bol dvojjazyčný Miro (2015), ktorý nahral v londýnskom štúdiu Abbey Road.

Z prvého manželstva má dcéru Denisu, s manželkou Katkou majú dcéru Lindu a syna Davida.

Miro Žbirka - Jesenná láska

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka