Nový začiatok? Andrea Bučko vydala intímny album a klip v šatách od Hanečku

Skladateľka, klaviristka, speváčka, herečka i režisérka Andrea Bučko nedávno vydala nové CD Púšťam. Pútavé hudobné motívy prinášajú intímnu výpoveď o púšťaní, ktoré umožňuje vznik nových začiatkov.

22.10.2022 16:00
Andrea Bucko Foto:
Speváčka a skladateľka, herečka aj režisérka Andrea Bučko.
debata

.

Autorské CD Púšťam je intímnou a veľmi osobnou spoveďou Andrey Bučko, ktorej tvorba sa vyznačuje pútavými hudobnými nápadmi, sugestívnym citlivým speváckym prejavom a mieša v sebe viaceré žánre, počnúc jazzom, soulom, francúzskym šansónom, končiac vplyvmi slovenského folklóru a world music.

Andrea Bučko - PÚŠŤAM ŤA

Na albume sa okrem dvoch zhudobnených básní (Maša Haľamová a Bohumil Horák) nachádzajú autorské texty i piesne, ktoré si sama hrá na klavíri. Na štyroch piesňach sa podieľal hudobný producent a hudobník Adam Ilyas Kuruc a na dvoch harfistka Mária Kmeťková. Album sa nahrával v Studio Loft u Jara Žiga Ml., ktorý ho aj mixoval a v štúdiu u Daniela Žulčáka – dlhoročného Andreinho kolegu, spolužiaka a kamaráta.

Tento projekt je od jej predchádzajúcich troch albumov ešte intímnejší, jej texty v slovenčine, ako i hudba, sú veľmi osobné. Celé CD svojou atmosférou a bohatými hudobnými motívmi osloví náročných poslucháčov aj širší okruh tých, ktorí sa radi stotožnia s úprimnými vyznaniami a citlivým prejavom výnimočnej umelkyne.

Andrea Bučko si v klipe k piesni Túžbou ťa... Foto: archív
Andrea Bucko Andrea Bučko si v klipe k piesni Túžbou ťa zabolím.

Spolu s albumom vyšiel aj klip s piesňou Túžbou ťa zabolím. Režisérom klipu je opäť divadelník Peter Pavlík, ktorý sa podieľal aj na obale albumu a prvom klipe Púšťam ťa.

Andrea Bučko - Túžbou ťa zabolím

“Vizuálnu podobu svojej piesne som zverila do rúk kamaráta, ktorý má krásne citlivé estetické videnie. Rozhodli sme sa urobiť klip o ukladaní spomienok, o odpustení, o pokušení, o plynutí času a raste s ním spojenom. Na celé video sme mali hodinu a pol. V limitovanom čase, natočené na iphone v rýchlosti svetla, jednom nádychu – myslím, že raz bude stáť za to zverejniť aj videá z off stagu a pripravovania záberov,“ spomína Andrea Bučko a dodáva: “šaty, v ktorých som sa cítila ako múza, navrhol jedinečný Boris Hanečka, bolo mi cťou mať na sebe tak krásny model.”

Andrea Bučková, speváčka Čítajte viac Andrea Bučková: Spievam len so zatvorenými očami

Andrea Bučko spolu s členkou Činohry SND Dominikou Kavaschovou pred časom zaujali aj autorskou inscenáciou Morena, v ktorej účinkovali v Modrom salóne Národného divadla. Morena prináša malú sondu do vnútorného sveta ženy na prelome 30 – ky. Autorky a herečky vydali aj spoločný album Morena a pred dvoma rokmi k nemu pridali aj pár videoklipov. Pozrite si ukážku.

Andrea Bučko & Dominika Kavaschová - Neviditeľná Žena

Andrea Bučko (1989) patrí posledné roky k výrazným hudobným zjavom na Slovensku aj v zahraničí. Okrem písania hudby a textov spieva, hrá na klavíri, venuje sa pedagogickej činnosti, herectvu (tv seriál Oteckovia) a divadelnej réžii, ktorú vyštudovala na VŠMU. V súčasnosti pracuje ako dramaturgička Štúdia Olympia v muzikálovom Divadle Nová scéna. Vydala štyri hudobné albumy (album Morena v spolupráci s herečkou SND Dominikou Kavaschovou), napísala hudbu pre viaceré divadlá a aj niekoľko albumov pre deti. Jej posledné sólové CD Escape vzniklo v umeleckej rezidencii Cité des Arts v Paríži pod záštitou viedenského vydavateľstva BlankTon Recordings.

Na svojich albumoch okrem vlastných textov zhudobňuje aj poéziu viacerých autorov (Emily Dickinson, Maša Haľamová, Janko Kráľ, Krista Bendová, Peter Konečný, atď..) Svoju hudbu prezentovala na rôznych festivaloch doma i v zahraničí: Mea Jazz Festival Portugal, Jazz fest Wien, Royal park festival Brussels, LAVA jazz Azores, Waves Vienna, Pinoy Jam Paris, Pohoda festival, Bratislavské jazzové dni a iné. Poslucháči v jej tvorbe oceňujú pútavé hudobné nápady a sugestívny citlivý spevácky prejav. jej hudba mieša v sebe viaceré žánre, počnúc jazzom, soulom, francúzskym šansónom, končiac vplyvmi slovenského folklóru a world music.

Andrea Bučko - Isn't It

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Bučko