Žbirka a Anderson priniesli do Londýna nostalgiu

V londýnskom tanečnom divadle Sadler´s Wells sa v stredu na jeden večer spojili nielen dve celkom odlišné krajiny a kultúry, ale aj rôzne hudobné žánre.

11.08.2012 13:00
Žbirka Foto: ,
Miro Žbirka na generálke koncertu v Bratislave
debata

Legenda slovenskej hudobnej scény Miro Žbirka, bývalý spevák britskej skupiny Yes Jon Anderson a hudobníci súboru Capella Istropolitana spoločne odohrali mimoriadny koncert. Pri príležitosti olympijských hier.

Nestarnúci Žbirka otvoril prvú časť programu svojím typicky ležérnym spôsobom anglického džentlmena. Jeho vystupovanie na javisku budilo dojem, akoby tam stál váš dobrý známy, ktorého po dlhšej odluke radi znova stretávate. Uvoľnený Žbirka nezabudol na svoje britské korene a divákom sa prihovoril perfektnou angličtinou. No vzápätí už javisko patrilo starej slovenskej klasike.

Meky zatienil aj Paula
Balada o poľných vtákoch, ktorá odštartovala celý koncert, rozozvučala komorné divadlo príjemnou nostalgiou. Žbirka ukázal, že nemení sa nielen nedbalá elegancia jeho šatníka, ale ani jeho hlas, ktorý by mu mohol závidieť nejeden starší spevák. V repertoári koncertu zazneli večné hity ako V slepých uličkách, Sklíčka, Atlantída a dueto Co bolí, to přebolí, ktoré hrdému otcovi pomohla zaspievať dcéra Linda. Odznelo aj fantasticky zaranžované medley – zmeska známych melódií. Ako Meky poznamenal, musel s tým prísť, pretože má "až príliš veľa hitov”.

Svoje vystúpenie zakončil piesňou od The Beatles Hey Jude, ktorá pred nedávnom v podaní Paula McCartneyho zakončila otvárací ceremoniál olympiády. Hoci to môže znieť neuveriteľne, Žbirka v sprievode súboru Istropolitana skutočne v tomto McCartneyho predstihol. "Meky mi pripomenul, prečo vyhrával zlatých slávikov a prečo by mohol rozospievať londýnsky štadión s McCartneym,“ poznamenal Jozef z Vranova nad Topľou, ktorý v Londýne žije už šesť rokov.

No jedinečnosť koncertu tkvela najmä v novom a neobyčajnom predvedení starých hitov. Capella Istropolitana pod vedením dirigenta Adriana Kokoša priniesla skvelú úpravu všetkých skladieb do orchestrálnej podoby. Opočúvané piesne tak dostali celkom nový rozmer a musím priznať, že hoci som nikdy nebola príliš veľkým Žbirkovým fanúšikom, toto decentné a veľmi vkusné spojenie „zlomilo“ aj mňa.

Ten týpek
Orchester bol obrovskou oporou aj pre Jona Andersona v druhej časti koncertu, kde zazneli známe skladby ako I'll Find My Way Home a Vangelisova Chariots of Fire, oficiálna skladba olympijských hier v Londýne. Sympatický Anderson, oblečený ako Wasserman a v skvelej nálade, nedbal, že tretina už i tak nezaplneného hľadiska sa pri jeho nástupe zdvihla a odišla. Vtipne reagoval aj na to, že zabúdal texty, názvy piesní a mená hudobníkov. (Gitaristu Juraja Buriana predstavil ako "that dude”, čiže ten týpek).

Svoje vystúpenie si naplno užíval a na starnúcu rockovú legendu mu to stále slušne spievalo. Zaujímavá bola najmä interpretácia jednej reggae piesne, počas ktorej huslisti hrali iba pizzicato a brnkali akordy. Anderson priznal, že reggae do repertoáru zahrnul, lebo bol zvedavý, ako si symfonický orchester poradí s takým žánrom. A členovia súboru to zvládli bravúrne. Do jednej z Andersonových piesní dokonca zahrnuli úryvok z ľudovky Hlboký jarčok, bystrá vodička a veselo si pri tom aj poskočili.

All You Need is Love
Na záver koncertu sa Miro Žbirka vrátil na javisko, aby s Andersonom spoločne zaspieval skladbu All You Need is Love. Hľadisko, v ktorom sedela aj olympionička Danka Barteková, ich za to odmenilo standing ovation.

Jediným sklamaním večera bolo správanie sa časti slovenského obecenstva, ktoré sa na svet nevie pozrieť už inak ako cez obrazovku mobilu či i-padu. Počas dvojhodinového koncertu bez prestania cvakali fotoaparáty s bleskom, mobilné telefóny, i-pady a kamery, posielali sa textové správy a fotografie na Facebook… Šokujúci prejav dešpektu voči umelcom, ktorí boli krásnou ukážkou kultúrnej vyspelosti, talentu a kreativity a ktorých by sme mali za hranicami čo najviac propagovať a byť na nich hrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba