Zomrel Jerry Lee Lewis, legenda amerického rokenrolu

Vo veku 87 rokov v piatok zomrela jedna z legiend amerického rokenrolu Jerry Lee Lewis. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na hudobníkovho agenta. Lewis bol posledným z generácie slávnych amerických rokenrolových hudobníkov, medzi ktorých patril napríklad Elvis Presley či Chuck Berry. Známy bol aj kvôli svojmu búrlivému súkromnému životu. Na úmrtie reagovali hudobníci a speváci z USA i ďalších krajín.

29.10.2022 01:29
Jerry Lee Lewis Foto: ,
Na archívnej snímke zo 14. marca 1975 Jerry Lee Lewis si podopiera nohu o klavír v newyorskej Madison Square Garden. Lewis, jedna z legiend amerického rokenrolu, zomrela vo veku 87 rokov v piatok 28. októbra 2022.
debata

Excentrický pianista a spevák bol pri tom, keď rokenrol začínal svoje víťazné ťaženie svetom. Jeden z najtalentova­nejších pianistov všetkých čias získal množstvo zlatých platní, tiež štyri ceny Grammy, vrátane tej za celoživotné dielo. Slávu mu priniesli napríklad piesne Whole Lotta Shakin' Goin' On a Great Ball of Fire! 2000. V roku 1986 bol ako jeden z prvých uvedený do rokenrolovej Siene slávy.

Jeho kariéru v 60. rokoch zbrzdilo odhalenie, že jeho treťou manželkou bola jeho sesternica, ktorú si vzal, keď mala 13 rokov. Celkovo sa oženil sedemkrát a mal šesť detí, z ktorých dve zahynuli tragickou smrťou. Pre daňové nezrovnalosti žil niekoľko rokov v zahraničí.

„Bez Jerryho Leea Lewisa by som nebol tým, kým som. Bol priekopnícky a strhujúci a úplne rozdrvil klavír, "uviedol britský spevák Elton John. "Rebel až do konca,“ uviedol hudobník Gene Simmons, ktorý označil Lewisa za jedného z priekopníkov rokenrolu. Svoju sústrasť na sociálnych sieťach vyjadrili tiež člen kapely Rolling Stones Ronnie Wood, bývalý člen kapely Beatles Ringo Starr alebo bývalý americký prezident Donald Trump .

V roku 2009 nadchol divákov energickým vystúpením v Prahe v holešovickej hale. Prvýkrát zahral v Prahe v roku 2004. V posledných rokoch svojho života žil na svojom statku v štáte Mississippi. Prestal koncertovať v roku 2019 po menšej cievnej mozgovej príhode, napísala agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jerry Lewis