Morcheeba musela speváčku oklamať

K headlinerom víkendového festivalu Grape v Piešťanoch patrilo aj britské trio Morcheeba. Skupina, ktorá vznikla v polovici 90. rokov, vydala doteraz 7 albumov. Speváčka Skye Edwardsová však spieva iba na piatich. Bratia Godfreyovci, ktorí skupinu založili, sa s ňou totiž po roku 2002 rozišli. Pred dvoma rokmi sa ich cesty opäť spojili a v pôvodnej zostave nahrali platňu Blood Like Lemonade.

14.08.2012 12:00
Morcheeba Foto:
Skupina Morcheeba (zľava) Ross Godfrey, Skye Edwardsová a Paul Godfrey.
debata

Morcheebu naživo zažili jej slovenskí fanúšikovia najskôr pred siedmimi rokmi na festivale Topfest a o tri roky neskôr na samostatnom koncerte v Bratislave. Speváčka Skye Edwardsová medzitým sólovo vystúpila na Pohode. Až teraz sa všetci traja spojili, aby na letisku v Piešťanoch odohrali hypnotický koncert. Pred ním poskytol Pravde krátky rozhovor multiinštrumen­talista Ross Godfrey.

Chýbala vám spolupráca so Skye?
Vlastne nie. Ale keď sme začali opäť hrať spoločne, potom už áno. Ak viete, ako to myslím.

Niektorí publicisti tvrdia, že pri rozchode so Skye ste podcenili jej popularitu… Ako vnímate obdobie, ktoré Morcheeba strávila bez nej, a platne, ktoré bez nej nahrala?
Nerozmýšľame o tom týmto spôsobom. Iba sme chceli na istý čas robiť niečo iné. Navyše si myslím, že v čase rozchodu so Skye sme si už navzájom liezli na nervy a potrebovali sme stráviť nejaký čas oddelene. Hudobne sme sa chceli venovať viacerým veciam, pokúšali sme sa spolupracovať s tými najrozličnejšími ľuďmi, napríklad nielen so speváčkami, ale aj so spevákmi, rapermi… Bolo pekné vyskúšať si množstvo odlišných vecí. Nebolo to iba o tom, či s nami spieva, alebo nespieva Skye.

Rozhodnutie o návrate k pôvodnej zostave prišlo spontánne – vy dvaja ste vraj na seba po rokoch náhodou narazili na ulici v Londýne. Čo by sa stalo, ak by neprišla táto náhoda?
Naozaj netuším, čo by sa stalo, ak by sme sa nestretli. Jednoducho sme na seba narazili na ulici, potom sme išli na spoločnú večeru, opili sme sa a dostali sme sa aj k tomu, že by sme mohli spraviť spoločný album. Myslím si, že podvedome sme predpokladali, že táto spolupráca príde, keď nastane správny čas. Páčilo sa nám, že sme mohli spolu opäť nahrávať.

Líšilo sa v niečom nahrávanie aktuálneho albumu Blood Like Lemonade od nahrávania vašej platne Charango, ktorá bola na osem rokov posledným albumom so Skye?
Je to prvá nahrávka, ktorú sme spravili mimo nášho londýnskeho štúdia. Veľa z albumu vzniklo vo Francúzsku, kde teraz žije môj brat Paul, ale proces jeho vzniku bol veľmi podobný tomu, ako vznikali predchádzajúce platne.

Neobávali ste sa vysokých očakávaní, ktoré mohol návrat pôvodnej zostavy do štúdia vyvolať?
Nie. Chceli sme, aby ľudia mali radosť z toho, že pôvodná zostava sa opäť dala dokopy a opäť spolu funguje. Pravdupovediac príliš sme o tom nepremýšľali, pretože nás zamestnávalo skladanie hudby.

Keď ste s Morcheebou začínali, Skye sa do spevu príliš nehrnula. Ako sa vám ju nakoniec podarilo presvedčiť, že práve jej hlas by mal byť hlasom vašej skupiny?
Skye sa jednoducho príliš hanbila. Spievala veľmi, veľmi potichučky. Povedali sme jej, že nikdy nebudeme hrať naživo, že chceme iba nahrávať v štúdiu: Nikdy nebudeš musieť spievať pred publikom! Samozrejme sme klamali, pretože sme museli. Ale teraz si už naozaj verí a je dobrá. Spievanie je veľmi osobná vec, pretože je súčasťou vášho tela. Je to telesná záležitosť, je to váš vlastný hlas, takže je to istým spôsobom čudné. Na rozdiel napríklad od hry na gitaru, ktorá ide ľahko, pretože len pohybujete prstami, kam chcete.

Album Blood Like Lemonade vyšiel už pred dvomi rokmi. Môžu sa poslucháči pomaly začať tešiť aj na ďalšiu platňu?
Áno. Práve pracujeme na novom albume. Toto je pre nás posledný koncert roka a po ňom sa vraciame domov a už odzajtra začíname skladať a nahrávať nové pesničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba