Mekyho želania sa splnili. Oslava hudby a nedožitej sedemdesiatky Mira Žbirku vyvrcholila vypredanými Tribute koncertami

Koncertná pocta tvorbe a osobnosti československej hudby Mira Žbirku sa začala na konci septembra v Londýne a vyvrcholila dvoma vypredanými koncertami v “jeho” mestách, v Bratislave (17.10.2022) a v Prahe (21.10.2022).

31.10.2022 17:30
Miroslav Žbirka Foto:
Skladateľ, hudobník a spevák Miroslav Žbirka.
debata

Na obidvoch koncertoch vystúpili: Katarína Knechtová, Lukáš Adamec, Mirai Navrátil, Marta Jandová, Peter Nagy, skupina Slza, Jiří Macháček, Peter Bič Project, Petr Fiala zo skupiny Mňága a Žďorp, skupina Midi Lidi, Michal Hrůza, Martha, David Žbirka, Lenny, David Kraus, Adam Ďurica, Petr Ostrouchov, Albert Černý zo skupiny Lake Malawi, Ráchel Skleničková a producent Mekyho albumov z Abbey Road, Rob Cass.

Kto zaspieval Mekymu v Prahe?

Pozrite si snímky z pražského tribute koncertu.

Fotogaléria
Rockerka Marta Jandová nevynechala bratislavský...
David Kraus na pražskom koncerte tribute to...
+7Speváčka Martha s Mirom Žbirkom naspievala...

V Bratislave divákov zaujali a veľmi potešili vystúpenia kolegov zo skupiny Modus. Janko Lehotský zahral a zaspieval svoj Veľký sen mora a Marika Gombitová za búrlivého potlesku zaspievala s Mekyho synom Davidom duet Nespáľme to krásne v nás. Zoznam účinkujúcich v bratislavskej NTC Aréne doplnili aj zástupkyne najmladšej generácie speváčok Karin Ann a Tamara Kramar. Početnú zostavu spevákov a hudobníkov v Prahe posilnili aj Bára Basiková, Lenka Filipová, Jana Kirschner, Michal Malátný zo skupiny Chinaski a Dan Bárta, ktorý excelentnou verziou skladby Mám rád pražský koncert dostal do finále.

Žbirka  premiéra filmu Fair Play Čítajte viac Nemoderný chalan Miro Žbirka by mal dnes 70. Pozrite si posledné video Mira Žbirku pre Pravdu

Obidva vypredané koncerty ožili Mekyho hitmi, ktoré si aj v novom podaní spevákov, ktorí prijali nezištnú účasť na koncertoch, vyslúžili veľký potlesk a ovácie. Na pražskom koncerte po živej verzii úspešného singlia Nejsi sám si Katka a producent albumu Posledné veci David Žbirka prevzali od zástupcov Universal Music Zlaté platne za predaj albumu v Českej aj Slovenskej republike.

Tribute to Miro Žbirka 70

Kto zaspieval Mirovi Žbirkovi v BVratislave?

Fotogaléria
Na koncerte k Mekyho nedožitej sedemdesiatke...
Na koncerte Tribute to Miro Žbirka nechýbal ani...
+17Katka Knechtová s Mekym Žbirkom naspievala...

V čase medzi bratislavským a pražským koncertom sa v Národnom múzeu v Prahe otvorila výstava Miro Žbirka – Roky a dni, ktorá na dvadsiatichôsmich paneloch zaznamenáva život a dielo úspešného speváka a skladateľa. Dobové dokumenty a artefakty zachytávajú jednotlivé obdobia tvorby veľkých hitov legendy a sú zoradnené podľa kapitol knihy Honzu Vedrala: Miro Žbirka – Zblízka. Významnou súčasťou výstavy je audiovizuálna prezentácia, ktorá v podobe Silent disco dáva možnosť priamo na výstave si nerušene pozrieť a vypočuť tvorbu Mira Žbirku. Výstava bude v historickej budove Národného múzea na Václavskom námestí v Prahe otvorená až do 1.1.2023. Po tomto termíne sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.

Miroslav Žbirka Čítajte viac Meky by zajtra oslávil 70. narodeniny. Pozrite si snímky z jeho života

“Chcem sa veľmi poďakovať všetkým, ktorí vystúpili a podieľali sa na Tribute koncertoch v Bratislave, Prahe, ale aj v Londýne. Veľká vďaka patrí aj tvorcom a realizátorom zaujímavo a netradične poňatej výstavy, ktorá vo mne, podobne ako koncerty, vyvolala množstvo príjemných spomienok. A samozrejme aj fanúšikom, ktorí vytvorili na koncertoch fantastickú atmosféru. Mekymu by sa určite páčilo, že má veľký plagát na budove múzea na Václaváku a bude ho mať aj na Bratislavskom hrade,” povedala o koncertoch a výstave Katka Žbirková.

Video k výstave si môžete pozrieť TU:

V piatok 28.10.2022 si Katka za Mekyho pri príležitosti 104. výročia vzninku Československa prebrala na Pražskom hrade štátne vyznamenie prezidenta Českej rebubliky in memoriam.

Miro Žbirka - Nejsi sám feat. David Žbirka

V piatok 11.11.2022 dostane novú a pamätnú podobu už dobre známa “Mekyho lavička” v parku na Račianskom námestí v Bratislave. Spolu s pomníkom na Olšanskom cintoríne v Prahe tak bude dôstojným miestom spomienok na hudobnú legendu.

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte viac Len skladám piesne, hovorí Meky

Pripomenúť si Mira Žbirku môžu fanúšikovia aj v limitovanej edícii pamätných listov v podobe bankoviek Miro Žbirka 70 a v rámci projektu Legacy NFT uzrela svetlo sveta prvá oficiálna NFT kolekcia legendy Mira Žbirku. Pod názvom MIRO 70 sa skrýva nielen virtuálna kartička v limitovanom počte, ale aj rôzne výhody a zaujímavostí pre jej držiteľov.

david zbirka titulna Čítajte viac Mekyho Posledné veci dokončil syn David

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka