Veselý hlas Evy Kostolányiovej umlčala choroba

Zostalo po nej vyše 140 piesní, viacero singlov a jedna dlhohrajúca platňa. Herec Michal Dočolomanský o nej povedal, že bola najlepšou slovenskou speváčkou. Jej úspešnú kariéru však už v mladom veku ukončila zákerná choroba. Eva Kostolányiová, ktorá si fanúšikov získala i skromným vystupovaním, humorom a dobrou náladou, by sa v stredu dožila 80 rokov.

02.11.2022 06:00
Eva Kostolányiová Foto:
Eva Kostolányiová v televíznej adaptácii komediálnej operety Mam'zelle Nitouche (1972).
debata (1)

Narodila sa 2. novembra 1942 v Trnave v chudobnej rodine Vermešovcov. Otec aj mama pracovali ako robotníci v cukrovare, a rodinu akoby stíhalo samé nešťastie. Z 13 detí sa päť nedožilo ani rok, matku prežili len dve. Päť ich zomrelo na rakovinu, tak ako otec.

So spevom Eva začínala v trnavskej kapele, s ktorou vystupovala na čajoch o piatej. Po základnej škole sa ako 14-ročná zamestnala v mäsokombináte, no nebola tam spokojná. Preto sa v roku 1956 prihlásila do folklórneho súboru SĽUK, kde pôsobila päť rokov.

Dueto s Michalom Dočolomanským: Smoliar (1972)

Všimol si ju tam herec Ivan Krajíček, ktorý jej vybavil miesto vo Vojenskom umeleckom súbore. V ňom vystupovala po boku Milana Lasicu, Júliusa Satinského či Mariána Labudu a našla si tam aj manžela – tanečníka Jána Kostolányiho. Vzali sa vo februári 1965.

Eva Kostolányiová: Mestom zvoní smiech (1973)

V roku 1967 ju prijali do bratislavskej Tatra revue, neskôr spievala v skupine Ľuba Beláka a v Orchestri Braňa Hronca. Jej popularita stúpala, a tak sa v roku 1972 vydala na sólovú dráhu s vlastnou skupinou. S jej hudobníkom Andrejom Šebom sa po rozvode s Kostolányim zasnúbila.

Eva Kostolányiová Čítajte viac Evu Kostolányiovú je opäť počuť z platne Poď so mnou

Koncertovala doma i v zahraničí, v máji 1973 získala s Karolom Duchoňom striebornú Bratislavskú lýru za dueto Chvála humoru a o rok neskôr bronzovú za pieseň Dobré ráno želám.

Naspievala hity ako Ruka s kvetom, Halabala, Až bude pokosená tráva, Zimné kvety, Výlety či obľúbené duetá s Michalom Dočolomanským Smoliar, Haló tam, Hala, hala či Pozri, mám už svoje roky.

Účinkovala tiež v televíznej adaptácii operety Mam'zelle Nitouche (1972), v zábavnej relácii s Ivanom Krajíčkom Buď fit! (1973) a v hudobnej rozprávke Podkovičky za korunu (1974).

Eva Kostolányiová: Keď si sám (1973)

Veľmi túžila po dieťati a tešila sa zo života, keď prišla zdrvujúca správa – zistili jej rakovinu prsníka. Pred blízkymi to dlho tajila, ale následkom liečby pribrala a veľmi jej zhrubol hlas.

Statočne bojovala s osudom, na javisko sa vrátila už pár dní po ťažkej operácii, no choroba sa príliš rozmohla. Krátko pred 33. narodeninami, 3. októbra 1975, jej podľahla.

Eva Kostolányiová & Michal Dočolomanský: Haló tam (1973)

„Ja odídem mladá, ale moja generácia, ktorá ma pozná, bude ešte dlho žiť. Ak po sebe zanechám dobre odvedenú prácu – v mojom prípade pesničky, mám nádej, že si ma budete aj po rokoch púšťať a počúvať a ja budem s vami žiť v spomienkach,“ odkázala speváčka v čase, keď už tušila, že zomrie.

Eva Kostolányiová: Až bude pokosená tráva (1972)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hudba #speváčka #speváci #Eva Kostolányiová