Album Kýže sliz skupiny Horkýže Slíže slávi 20. narodeniny, prvýkrát vychádza na LP

Skupina Horkýže Slíže oslavuje 30. výročie svojej existencie. Nitrianska kapela začínala v skúšobni na nitrianskom kúpalisku, neskôr v kultúrnom dome a jej členmi sú bývalý cukrár, poisťovací agent aj učiteľ. Všetko chalani s veľkým zmyslom pre humor. Nenapíšeme nič mimoriadne, ak túto veselú partičku zaradíme do najužšej slovenskej hudobnej špičky, aj napriek tomu, že ich skladby v rebríčkoch najhranejších piesní slovenských a českých rádií určite nenájdete. Sú ale koncertná istota, ktorá vniesla do kvalitnej hudby kvalitný humor.

05.11.2022 16:00
HORKÝŽE SLÍŽE Foto:
Horkýže slíže.
debata

Kýže sliz je piaty štúdiový album tejto slovenskej rockovej skupiny a je komerčne najúspešnejší, ktorý z kapely urobil kult. Skutočný prelom nastal práve v roku 2002 s týmto albumom. Zabodovali dokonca aj v rádiách, melodickými pesničkami Vlak, L. A. G. song, Cigarety alebo Brďokoky, vysmiatou Malá Žužu a prišla aj medializácia, ktorú chalani neobľubujú, s piesňou Denník.

Album získal platinovú platňu a začali sa objavovať na slovenských a českých festivaloch a dodnes vypredávajú všetky koncerty. Samotný album miestami pripomína desaťčlenný ansámbel, keďže členovia sa držali hesla: „Kto sa náhodou zastaví v štúdiu, treba ho odchytiť, aby nám čosi nahovoril.“

Tak sa tam objavili aj ich kamaráti, manželky, kolegovia, dokonca aj zahraniční hostia. Samozrejme, nenechali všetko na náhodu a na album si pozvali aj vopred vytypovaných hostí, ako napríklad herca Stana Dančiaka, ktorý vystupuje na albume ako komisár Derrick.

Horkýže Slíže - Brďokoky

Album Kýže sliz považujú Peter Hrivňák alias Kuko, Mário Sabo Sabotér, Juraj Štefánik alias Doktor a Marek Viršík Vendel za bod zlomu, po ktorom začal stúpať predaj nosičov a počet ľudí na koncertoch. Presne dvadsať rokov od vydania vychádza tento skvost prvýkrát na vinylovej platni a dopĺňa tak diskografiu obľúbenej formácie, ktorá postupne vychádza v tomto formáte.

„Ty brďo, fakt?,“ reagujú na tlačovú správu Sabotér, Doktor a Vendel. „Ti vravím no, ty koky!,“ odpovedá Kuko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Horkýže Slíže