Slovenský violončelista Eugen Prochác sa predstaví prezidentovi Malty

Violončelista Eugen Prochác spolu s maltskou harfistkou Caroline Calleja sa predstavia na slávnostnom recitáli v rámci Dni slovenskej kultúry na Malte za účasti prezidenta. Program tvoria skladby slovenských i maltských autorov, ako aj svetový repertoár. Koncert sa uskutoční v sobotu 12. novembra.

12.11.2022 08:00
Eugen Prochac Foto: ,
Violončelista Eugen Prochác.
debata

Na koncerte zahrajú diela Antonia Vivaldiho, Milana Nováka, Camille Saint Saintsansa, Maxa Brucha, Daniela van Goensa, Christophera Muscata a Wilhelma Hubera.

Pre slovenského hudobníka to nebude prvé vystúpenie na Malte: „Na Malte som mal už tú česť hrať pred asi pätnástimi rokmi, s ich orchestrom. Bolo to veľmi príjemné." Názov Malta znie pre nás exoticky, ale Eugen Prochác hovorí, že exotickým by ho v tejto súvislosti nenazval. To bolo skôr, keď hral niekde v púšti v Spojených emirátoch, či na lodi pri ostrove Bali. Ale, každodenná destinácia to asi nie je, poznamenáva.

prochac M Čítajte viac Eugen Prochác: Termín vážna hudba je veľký omyl

Priblížil nám aj hudobníčku Caroline Culleja, s ktorou bude vystupovať: „Ešte som s ňou nehral, ale poznáme sa už dlho. Dokopy nás dalo spoločné pôsobenie v porote medzinárodnej súťaži v Ríme kde som bol s jej manželom, Christopherom Muscatom. On je významnou hudobnou osobnosťou Malty, dirigentom, skladateľom, organistom aj organizátorom hudobného diania. Predstavil sa aj na našom Festivale peknej hudby v Banskej Štiavnici.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eugen Prochác