Zomrel Keith Levene, gitarista punkovej skupiny The Clash. Zvuk jeho gitary pôsobil ako "rozomleté diamanty vystrelené vysokotlakovou hadicou"

Gitarista a zakladajúci člen britskej punkovej skupina The Clash Keith Levene zomrel v piatok vo svojom dome v Norfolku vo veku 65 rokov. Oznámili to britské médiá s odvolaním na hudobníkových priateľov.

13.11.2022 13:01
The Clash Joe Strummer, Keith Levene a Paul... Foto:
Joe Strummer, Keith Levene a Paul Simonon zo skupiny The Clash na archívnej snímke z roku 1982 z koncertu v Brixton Academy v Londýne.
debata

Levene, ktorý mal rakovinu pečene, zanechal po sebe dedičstvo v podobe pretrvávajúceho vplyvu na britskú rockovú hudbu, napísal denník The Guardiane.

„Keith bol nepochybne jedným z najvynachád­zavejších, najodvážnejších a najvplyvnejších gitaristov všetkých dôb,“ napísal spisovateľ Adam Hammond, ktorý smrť svojho priateľa oznámil.

„Preskúmal možnosti, čo sa dá s gitarou robiť,“ povedal o zosnulom vzore gitarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante, ktorý svojho času popísal Leveneho štýl ako „veľkolepý“. Zvuk, aký vytvoril Levene, pôsobil ako „rozomleté diamanty vystrelené vysokotlakovou hadicou“, vyhlásil bývalý basgitarista skupiny Oasis Andy Bell.

The Clash

Levene, ktorý sa narodil na severe Londýna ako Julian Levene, založil The Clash spolu s gitaristom Mickom Jonesom a basgitaristom Paulom Simononom v 70. rokoch, keď mal iba 18 rokov. Niektoré jeho skladby sú na prvom albume kapely, z ktorej odišiel ešte predtým, než dosiahla úspech. Ešte skôr však zohral kľúčovú úlohu pri presviedčaní Joea Strummera, aby odišiel zo svojej vtedajšej skupiny a stal sa frontmanom The Clash, pripomenula BBC.

2011 Violent Opposition by Keith Levene

Levene sa potom pridal ku skupine Public Image Ltd (PiL), v ktorej sa zišiel so spevákom Johnom Lydonem potom, čo sa rozpadla skupina Sex Pistols. Práve zážitok z koncertu Sex Pistols viedol svojho času Leveneho k presvedčeniu, že punk je tá správna cesta pre The Clash.

PROJECTION POWDER_ GUITAR_ KEITH LEVENE

Levene sa neskôr presťahoval do Los Angeles, kde spolupracoval s Red Hot Chili Peppers a tiež s mnohžstvom hip hopových kapiel.

ukrajina mariupol Čítajte viac Ukrajinská kapela prepísala hit anglickej skupiny The Clash na "Kyiv Calling"

Hammond uviedol, že jeho priateľ žil dva roky s rakovinou pečene, ale jeho smrť bola nečakaná. „Mal toľko plánov a toľko vecí, ktoré mal rozrobených,“ povedal podľa BBC.

Levene práve dokončil knihu o Public Image Ltd, ktorú napísal spolu s Hammondom, a pracoval na hudbe, ktorá by knihu sprevádzala. „Zomrel zmeirený a milovaný,“ uviedla gitaristova partnerka Kate Ransfordová podľa The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Clash