Petula Clark - 160 hitov za osemdesiat rokov. Inšpirovala aj Vondráčkovú

Od chvíle, keď v rádiu zaspievala prvú pieseň, ubehlo už 80 rokov. Počas úctyhodne dlhej kariéry predala vyše 68 miliónov hudobných nosičov a až 160 jej skladieb bodovalo vo svetových rebríčkoch. Je prvou Britkou, ktorej pieseň vyhrala americkú hitparádu. Účinkovala i vo viacerých muzikáloch a vo vyše 30 filmoch. Anglická speváčka a herečka Petula Clark sa v utorok dožíva 90 rokov.

14.11.2022 12:00
Petula Clark Foto:
Petula Clark na archívnom zábere.
debata

Hoci má za sebou pestrú umeleckú tvorbu, do pamäti poslucháčov sa zapísala najmä svojím najväčším hitom Downtown z roku 1964. Práve vďaka nemu dosiahla celosvetový úspech od Európy cez Indiu, Japonsko a Austráliu až po USA. V bývalom Československu skladbu pod názvom Pátá naspievala Helena Vondráčková.

Petula Clark začala so spevom už ako dieťa. Keď vypukla druhá svetová vojna, pridala sa k deťom, ktoré v rádiu BBC vysielali odkazy pre vojakov od ich príbuzných.

V októbri 1942 prerušil živé nahrávanie tohto programu z divadla nálet. Siréna medzi deťmi vyvolala paniku, a tak deväťročná Petula – stojac na škatuli, aby dočiahla na mikrofón – začala spievať, aby ich upokojila. Ľudí z rádia tak nadchla, že ju nahrali.

Nasledovali ďalšie vystúpenia v rozhlase a asi 500 predstavení pre armádu, ktoré z nej urobili detskú hviezdu. V roku 1944 ako 12-ročná debutovala vo filme a v umeleckej kariére úspešne pokračovala i v dospelosti.

Na vrchol britskej hitparády prvý raz prerazila v roku 1961 so skladbou Sailor a po úspechu s piesňou Downtown koncertovala po celom svete. Presadila sa i ako herečka a hudobná skladateľka.

Získala dve hudobné ceny Grammy a za úlohu vo filmovom muzikáli Divotvorný hrniec (1968) ju nominovali na Zlatý glóbus. Aktívna zostala až do vysokého veku. Posledný album vydala v roku 2017, keď absolvovala aj posledné turné. S francúzskym publicistom Claudeom Wolffom sa rozišla len nedávno po 58 rokoch manželstva. Majú spolu tri deti.

A jej recept na dlhovekosť? „Dobre jem, občas si doprajem pohár vína, veľa chodím, veľa sa smejem a robím hudbu. To je to tajomstvo,“ prezradila speváčka, ktorá dnes väčšinu času trávi vo Švajčiarsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #speváčka #Helena Vondráčková #Petula Clark