Zomrel hudobník Pavel Vaculík. Piesne zložil pre Bartošovú, Zagorovú aj Gotta

Vo veku 73 rokov zomrel v pondelok hudobný skladateľ, dramaturg a producent Pavel Vaculík, ktorý stál za hudobnými začiatkami speváčky Ivety Bartošovej a Petra Sepéšiho. Na sociálnej sieti Facebook o jeho úmrtí v utorok informoval rozhlasový dramaturg a moderátor Miloš Skalka. Správu potvrdila aj Vaculíkova manželka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16.11.2022 08:45
pavel vaculík Foto:
Pavel Vaculík v roku 2013.
debata

„Teraz už viem, že s manželkou Jiřinou tentokrát nepríde na tradičné štedrovečerné slimáky,“ napísal Skalka s tým, že túto špecialitu každoročne na Vianoce pripravuje žena zosnulého textára Pavla Vrbu.

„Výnimočný melodik, nápaditý skladateľ a brilantný klavirista Pavel Vaculík totiž včera vo veku 73 rokov zomrel na ochorenie covid a následný ťažký zápal pľúc,“ uviedol Skalka.

Pavel Vaculík študoval na pražskom konzervatóriu, potom ako štipendista na Academia di Santa Cecilia v Ríme a tiež na pražskej Akadémii múzických umení. Už počas štúdií sa presadil ako autor scénickej hudby, neskôr aj úspešných piesní.

Skladal hity pre Ivetu Bartošovú a Petra Sepéšiho, pre spevácky tandem Stanislav Hložek a Petr Kotvald, ale aj pre Hanu Zagorovú a Karla Gotta. Písal aj pre Luciu Bílú, Helenu Vondráčkovú, Báru Basikovú či Waldemara Matušku.

„Poznali sme sa a kamarátili roky. Pavel bol svojho času dramaturgom rozhlasového orchestra, o nahrávky popu sa potom staral aj v Supraphone,“ dodal rozhlasový dramaturg Skalka. Supraphon je najväčšie české hudobné vydavateľstvo, Vaculík v ňom riadil redakciu populárnej hudby.

Posledná rozlúčka s hudobným skladateľom Pavlom Vaculíkom sa podľa informácií Skalku uskutoční 23. novembra v pražskom krematóriu Motol.

Anna Fialova ako Iveta Bartosova Čítajte viac Iveta Bartošová bola zjavenie. Vznikla o nej miniséria

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová