Fanúšikovský popevok "Slovenskooo" sa pretavil do protestsongu. Čo všetko štve jeho autorku?

Lucia Piussi už jednu známu pesničku o slobode napísala ešte v časoch, keď spievala a hrala v Živých kvetoch. Dôležitých tém sa opäť dotýka aj v dvoch singloch, ktoré vznikli v novej zostave pod názvom Terrible 2s.

21.11.2022 17:00
Terrible 2 Foto:
Hudobné zskupenie Terrible 2.
debata (1)

Terrible 2s sa vracajú k protest songu ale aj k pesničke o šťastí

Piesne Slovenskooo a Šťastie vyšli symbolicky deň po oslave slobody a demokracie. K prvej skladbe vznikol aj videoklip, ktorý natočila režisérka a dokumentaristka Zuzana Piussi.

Terrible 2s - Slovenskooo 2022

Terrible 2s vznikli po rozpade Živých kvetov zo štyroch pôvodných členov a novej basgitaristky. Debutový album Na vrchole síl im vyšiel v Slnko Records na jeseň pred rokom. Lucia Piussi v novej kapele podľa vlastných slov akoby objavila pre seba nový jazyk a neplánovala sa vrátiť k protest songom.

„Lenže človek mieni, pánboh mení a ja som jeden večer sedela v kresle s gitarou a snažila sa niečo si hrať. Moje deti práve pozerali nejaký šport a začali hulákať tú fanúšikovskú hymnu „Slovenskooo“ a my s mužom sme len tak prevrátili oči a čakali, kým to prejde. Na druhý deň, keď boli deti v škole, som ju zas zobrala do rúk a čo sa mi okamžite do tých akordov votrelo? „Slovenskooo“!,“ hovorí textárka, speváčka a skladateľka.

foto OCISTA sudna rada-1800x1013 Čítajte viac Zuzana Piussi má nový film o súdnictve. Očistu uvedie vo svetovej premiére jihlavský festival

Popevok zrazu dostal nielen inú náladu ale aj význam. „Ten text som vychrlila celý behom možno hodiny, bolo to ako keď vyletí zátka z fľaše. Dala som tam v tom záchvate všetko, čo ma na tejto našej krajine fakt štve. To elitárstvo a nafúkanosť na všetkých frontoch,“ dodáva Lucia.

Nahrávka vznikala v štúdiu Real Music House u producentov Roberta Pospiša a Martina Sillaya asi týždeň pred tragédiou v Teplárni. „Deň po vražde sme so sestrou točili v Prahe klip. To sa nedá naplánovať, to sa dá len vyslyšať. Tá pesnička vyslovene visela na strome a ja som ju odtiaľ len zvesila.“

Druhou piesňou z EP je skladba Štastie, ku ktorej zložil hudbu Jaro „Leďo“ Lederleitner z kapely Princovia a video k nej chystá režisérka Mária Pinčíková. Obidve sú dostupné aj na streamovacích službách a vyšli pod značkou Slnko Records.

zive kvety 2018 Čítajte viac Živé kvety po roku vydávajú nový album

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka #Lucia Piussi