Jiří Stivín, legenda českého džezu, sa dožíva 80 rokov

Na českej hudobnej scéne sa Jiří Stivín pohybuje od začiatku 60. rokov, pričom pôvodne vyštudoval kameru na Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe. K jeho imidžu neodmysliteľne patrí čiapka - šiltovka, ktorú akoby si ani neskladal z hlavy. Virtuózny flautista, skladateľ, autor filmovej hudby, uznávaný interpret stredovekej, renesančnej a barokovej hudby, ktorý spája džez s vážnou hudbou, sa v stredu (23. novembra) dožíva 80 rokov.

23.11.2022 14:00
Jiri Stivin Foto:
Jiří Stivín
debata

Jiří Stivín sa narodil 23. novembra 1942 v Prahe v rodine technického úradníka a divadelnej i filmovej herečky Evy Svobodovej. V roku 1965 vyštudoval odbor kamera na pražskej FAMU. Odboru sa však prakticky profesionálne nevenoval.

Hru na priečnej flaute sa učil súkromne u Milana Munclingra (1961 – 1963) a Jiřího Válka (1965 – 1968). Čo sa týka hry na saxofóne a na rôznych typických, ale aj atypických dychových nástrojoch, je samouk.

Hudobné vzdelanie si však postupne dopĺňal na niekdajšom Ľudovom konzervatóriu (Lidová konzervatoř, dnešné Konzervatoř Jaroslava Ježka) so zameraním na populárnu hudbu, na pražskej Hudobnej fakulte Akadémie múzických umení a rok strávil aj na prestížnej Kráľovskej hudobnej akadémii (Royal Academy of Music) v Londýne.

Marta Kubišová Čítajte viac Marta Kubišová oslavuje. Hviezdu aj rebelku z nej spravil režim

Stivínove hudobné začiatky sú spojené so skupinou Sputnici. V roku 1964 s Martinom Kratochvílom založil Jazz Q. Od 70. rokov 20. storočia účinkoval aj s viacerými džezovými formáciami, ako napríklad v poprednej skupine Karla Velebného SHQ.

S Rudolfom Daškom vytvorili zoskupenie System Tandem. Spolupracoval s mnohými osobnosťami českej a slovenskej hudobnej scény ako Iva Bittová, Radim Hladík, Alan Vitouš, Michael Kocáb, Vladimír Merta, Jaro Filip, Gabriel Jonáš či Zuzana Homolová.

Podieľal sa na albume Traditional Jazz Studio (1967), v roku 1970 hral aj na prvom spoločnom albume Coniuctio skupiny Blue Effect a Jazz Q. Celkovo buď sólovo alebo ako hosť rôznych hudobných zoskupení nahral viac ako štyri desiatky albumov.

Z vystúpenia Jiřího Stivína.

Medzi najznámejšie patrí jeho sólový dvojalbum Výlety z roku 1981, ktorý pozitívne ohlasy zaznamenal aj za hranicami Česka a Slovenska.

Od polovice 80. rokov minulého storočia vyučoval hru na flaute na Pražskom konzervatóriu. V roku 1999 založil Centrum pre improvizáciu v umení so sídlom v obci Všenory pri Prahe, kde usporadúval a viedol improvizačné dielne.

Eva Kostolányiová Čítajte viac Veselý hlas Evy Kostolányiovej umlčala choroba

Multiinštrumen­talista je autorom hudby k mnohým českým i slovenským filmom ako Pavilón šeliem (1982), Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983), Kráľ Drozdia brada (1984), Jako jed (1985), Jestřábí moudrost (1989), Marta a ja (1990) alebo Bumerang (1996).

Dcéra Jiřího Stivína Zuzana je známa herečka. Ďalšia dcéra Markéta je flautistkou, syn Jiří hrá na bicie nástroje a druhý syn Adam na basgitaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #narodeniny #hudobník #Jiří Stivín #80 rokov