Slovenský Tom Jones Karol Duchoň nechal v archíve RTVS poklady

V týchto dňoch vychádza pod názvom Záhrada piesní kompilácia skladieb legendy slovenskej populárnej hudby Karola Duchoňa. Album nikdy nevydaných verzií skladieb z archívu Rozhlasu a televízie Slovenska ponúka 14 piesní.

24.11.2022 13:43
debata
Spevák Karol Duchoň. Foto: OPUS
karol duchon Spevák Karol Duchoň.

Za svoj život stihol Duchoň nahrať pre vydavateľstvo Opus len tri oficiálne štúdiové albumy, ale aj desiatky singlov, nahrával a koncertoval aj v zahraničí. Neustály záujem o Duchoňa otvára dvere do archívov, kde sa nachádzajú nielen rôzne fanúšikovské „chuťovky“, ale aj špičkové výkony orchestra Gustava Broma, VV systému Vlada Valoviča či orchestra Československého rozhlasu.

Nahrávky na tomto albume boli v roku 2022 kompletne remastrované. Bude možné vypočuť si staré klasiky ako V slovenských dolinách či Smútok krásnych dievčat v novom, technicky vyspelejšom šate. Dobrou správou podľa producenta Martina Hanusku je, že archív RTVS ešte zďaleka nie je vyprázdnený. Preto je takmer isté, že Duchoň so svojimi poslucháčmi ešte dlho zostane.

Rodák z Galanty Karol Duchoň (*21. 4. 1950) vstúpil na hudobnú scénu v roku 1968, keď vyhral súťaž amatérskych spevákov v Zlatých Moravciach. Hneď nato dostal ponuku na zahraničný angažmán s orchestrom Jaroslava Mikulu. V rokoch 1973 a 1974 získal striebornú a zlatú Bratislavskú lýru za pesničky Chvála humoru a Zem pamätá. V roku 1975 spieval na festivale v Tokiu pieseň Čardáš dvoch sŕdc a v tom istom roku mu vyšla aj prvá LP platňa Čardáš dvoch sŕdc. V roku 1976 dostal pozvanie do Nemecka, tam nahral pre nemeckú pobočku americkej spoločnosti RCA Victor album, ktorý vyšiel pod názvom Karol. Vyslúžil si pomenovanie slovenský Tom Jones, ktoré dostal od nemeckej kritiky. Zomrel mladý vo veku 35 rokov 5. novembra 1985.

Karol Duchon 3_cover.indd Čítajte viac Kto je u nás najpredávanejší interpret za minulý rok? Karol Duchoň!

Na albume sú tieto skladby: Pod modrým nebom, Ja viem, Starý šansonier, Zvoňte zvony, Záhrada piesní, S úsmevom, Milosrdný čas lásky, Šedý kufrík rozchodov, Zvony pre šťastie, Smútok krásnych dievčat, Kadiaľ vchádza zima, V slovenských dolinách, Svet bez teba a Príď k nám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Duchoň