Bob Dylan sa ospravedlnil, že podpisy na svojich dielach nechal písať strojom

Americký spevák Bob Dylan sa verejne ospravedlnil za to, že od roku 2019 nechal svoje knihy a výtlačky svojich obrazov podpisovať strojom. Diela však boli predávané ako "vlastnoručne podpísané". Dylan sa ospravedlnil fanúšikom a svoje rozhodnutie označil za "chybu v úsudku". Majitelia strojom podpísaných výtlačkov majú nárok na vrátenie peňazí, napísal web stanice BBC.

29.11.2022 08:00
Bob Dylan Foto:
Bob Dylan.
debata

Kontroverzná praktika vyšla najavo po tom, čo ľudia na sociálnych sieťach začali porovnávať podpisy limitovanej edície vydania Dylanovej najnovšej knihy The Philosophy of Modern Song (Filozofia modernej piesne) vydavateľstva Simon & Schuster. Výtlačkov v limitovanom vydaní bolo 900 a jeden stál 600 dolárov.

Strojové podpisy na jednotlivých výtlačkoch neboli všetky rovnaké, Dylanových podpisov, ktoré stroj striedal, bolo až 17.

Bob Dylan - Hurricane

Prípad strojových podpisov sa týka tiež dvoch zbierok Dylanových malieb, ktoré obe vyšli tento rok. Britský distribútor Castle Fine Art, ktorý Dylanove výtlačky predáva, uviedol, že o strojových podpisoch nevedel.

Momentálne 81-ročný Dylan uviedol, že každé dielo podpisoval vlastnoručne. V roku 2019 mu však začali zdravotné problémy, ktoré nazval závratmi. V súvislosti s nimi sa rozhodol používať k podpisovaniu stroj. „Bol som uistený o tom, že je to v umeleckej a literárnej sfére bežná prax,“ napísal Dylan.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Bob Dylan